Dubrovačka zelena menestra

Razlikuju se tri vrste zelene menestre. Gradska ova koja je objašnjena, zatim župska i primorska zelena menestra. – dalmatinski pršut 0,80 kg – suho ovčje meso (kaštradina) 0,60 kg – slanina (domaća-suha) 0,50 kg – kobasice (domaće) 0,60 kg – kupus (zeleni-raštanj) 0,80 kg – kelj (verza) 0,50 kg – kupus (bijeli – glavati) 0,65 kg – krumpir 0,75 kg …

Kamenice s limunom

Istinski užitak za gurmane plodovi su mora koje ih daje čisto more iz Malostonskog zaljeva. Uživajte u svježim, sirovim kamenicama, poprskanim s nekoliko kapi limuna. Priprema Svježe kamenice otvorite pomoću posebnog noža i razdvojite ljušture. U dublji dio školjke stavite mesnati dio i sok, pa ih složite na tanjur, koji ste prethodno obložili ledom. Posluživanje Kamenice poprskajte s limunom i …

Marinirana tunjevina

Marinirana tunjevina na dubrovački način – „Marinana tunjevina“ Normativ za 4 osobe – tunjevina 80 dag – brašno 6 dag – ulje (maslinovo) 1 dl – luk 15 dag – ocat (vinski) 0,4 dl – češnjak 2,5 dag – ružmarin 3 dag – petrusin u listu 2 dag – lovorov list 0,5 dag – šećer 0,5 dag – limun 8 …

Neretvanski brodet

Sastojci za 4 osobe: 1 kg jegulja 18 komada žaba 0,5 kg crvenog luka koncentrat rajčice lovor, sol, papar, ulje, ocat, 2 ljute paprike U neretvanskoj kotlači ili teći s debljim dnom treba kuhati 3 velike žlice miješanog ili maslinovog ulja 0,5 kg sitno kosanog luka, 3 lovorovog lista i više ljutih neretvanskih paprika. Sve dobro ispirjati a zatim dodati …

Juha od kamenica

Normativ je za 5 osoba – kamenice 15 kom – ulje (maslinovo) 0,4 dl – brašno 5 dag – riblji temeljac 1,25 l – vrhnje (kuhanje) 1 dl – žumance 1 kom – maslac 2,5 dag – petrusin (u listu) 2 dag – muškatov oraščić 0,02 dag – limun 5 dag – papar (bijeli) 0,05 dag – sol 1,5 dag …

Srdele na ražnju

Srdjele na ražnju su izvorno lastovsko jelo. Za pripremu je potrebno: veće srdele krupna morska sol drveni ražanj Priprema: Srdjelama se odstrane ljuske, odsijeku glave i izvuku iznutrice. Očišćene ribe treba posoliti krupnom morskom solju i nabosti na ražanj te staviti peći iznad pripremljenog žara. Srdjele će se dobro ispeći i neće padati u žar ako ih nabodete na ražanj …

Šporki Makaruli

Probajte tipično dubrovačko jelo zimskih dana i velikih festa, šporke makarule, jelo od tjestenine s umakom od mesa, koje su dubrovački gospari pripremali o sv. Vlahu. Naziv «šporki makaruli» došao je zbog načina posluživanja ovog jela, naime, kad bi se pojeo umak s komadima mesa, posljednje goste zapala bi samo tjestenina «makaruli» preliveni umakom ili «šporkani». Šporki makaruli su jelo …

Zapretana Krtola

Operite tucet neoguljenih krumpira iste veličine te koji nisu prskani kemikalijama protiv klijanja. Krumpir staviti u topli pepeo te ispod žara na pečenje otprilike pola sata. Izvadite, skinite pepeo i ogulite ih dok je krumpir još vruć. Oguljeni krumpir gnječite sa vilicom te dodajte nasjeckani češnjak i maslinovo ulje. Ovo jelo ide izvrsno sa nekim vrstama mesa, te najbolje sa …

Zelena menestra, konavoski specijalitet

Za pripremu ovog bogatog jela potrebno je imati dobar komad pršuta, komad domaće pancete, dimljenu svinjsku glavu i komad dimljene suhe janjetine. Operite meso i stavite kuhati u veliki lonac. Dodajte malo masti. Ovo jelo dobiva daleko bolji okus ako se pripravlja na otvorenoj vatri. Izvadite meso kad se skuha, iscijedite juhu te ga vratite nazad u lonac. Stavite kuhati …

Bakalar

Nekadašnja hrana siromaha postala je specijalitet. Ništa novo nismo otkrili! Naše none i babe znale su kako s malo bakalara i par kilograma krumpira nahraniti i usrećiti veliku obitelj. Vrijednost bakalara nije upitna. Sjećam se najranijeg djetinjstva i obvezne dnevne žlice ulja od bakalara (od jetre bakalara). To je bilo prije šest desetljeća i bilo je nezaboravno odvratno. Ali, gripu …

Slanutak

Očišćeni suhi slanutak držati u umjereno toploj slanoj vodi od 5 do 6 sati prije kuhanja. Operite slanutak te ga stavite u hladnu vodu dok ne provrije. Pustite da krčka na umjerenoj vatri nekoliko sati, sve dok ne omekša. Dodajte narezanu mrkvu i krumpire, maslinovo ulje i sol. U drugu tavu ispržite na masti malo češnjaka i peršina te dodajte …

Crni rižot

Sastojci za 6 osoba: 0,5 kg svježe sipe sa crnilom 0,5 kg raznih školjaka 3 žlice sjeckanog peršina 3 manja režnja češnjaka papar 3 žlice koncentrata rajčice 0,15 l maslinovog ulja 0,1 l bijelog vina riblja juha 0,40 kg riže Lignje i sipe očistiti (mjehur sa crnilom spremiti), narezati na komadiće i pirjati na ulju dok ne omekšaju. Dodati češnjak, …