Crni rižot

Sastojci za 6 osoba:

  • 0,5 kg svježe sipe sa crnilom
  • 0,5 kg raznih školjaka
  • 3 žlice sjeckanog peršina
  • 3 manja režnja češnjaka
  • papar
  • 3 žlice koncentrata rajčice
  • 0,15 l maslinovog ulja
  • 0,1 l bijelog vina
  • riblja juha
  • 0,40 kg riže

Lignje i sipe očistiti (mjehur sa crnilom spremiti), narezati na komadiće i pirjati na ulju dok ne omekšaju. Dodati češnjak, peršin, rajčicu i papar, te promiješati. Staviti škampe i školjke i pirjati dok se školjke ne otvore. Dodati rižu i miješati je 2-3- minute. Doliti riblju juhu, dvostruke zapremine riže, te malo crnila od sipe (da malo posivi). Kuhati na laganoj vatri oko 12 minuta, dodati 0,10 l suhog bijelog vina i pustiti da ponovno provrije, odmah skinuti s vatre i poslužiti.