Srdele na ražnju

Srdjele na ražnju su izvorno lastovsko jelo. Za pripremu je potrebno:

veće srdele
krupna morska sol
drveni ražanj

Priprema:
Srdjelama se odstrane ljuske, odsijeku glave i izvuku iznutrice. Očišćene ribe treba posoliti krupnom morskom solju i nabosti na ražanj te staviti peći iznad pripremljenog žara. Srdjele će se dobro ispeći i neće padati u žar ako ih nabodete na ražanj pravilno – tako da svakoj od njih kost bude ispod, a tek nakon okretanja s gornje strane. Sa svake strane pečete po 4-5 minuta. Kad je riba pečena, oprezno je skinite s ražnja i stavite u zdjelu. Nikako je nemojte zauljiti – naime, srdele su ljeti dovoljno masne. Samo zdjelu u koju ste ih odložili poklopite i pustite da odstoji par minuta. Riba će sama od sebe “pustit šug”. Jede se uz salatu, svježi kruh i kriške crvenog luka. I, naravno uz čašu vina!

Dobar tek!