Location

Dubrovnik
Dubrovnik

Date

21. rujna 2023. - 29. listopada 2023.
QR Code

Date

21. rujna 2023. - 29. listopada 2023.

Izložba Andy Warhol

Izložbu jednog od utemeljitelja pop-arta u svijetu, Andyja Warhola organizira Dubrovačko-neretvanska županija u suradnji s Umjetničkom galerijom Dubrovnik i Muzejom moderne umjetnosti Andyja Warhola iz Slovačke. Na izložbi će biti izložena djela Andya Warhola iz Muzeja moderne umjetnosti Andyja Warhola i to fotografije te sitotisak na papiru i na platnu. Izložba mapira, predstavlja i profesionalno prikazuje ne samo život i djela Andyja Warhola, već i aktualne trendove u vizualnoj umjetnosti i kulturi, utjecaj etničkog podrijetla umjetnika na njegov rad, utjecaj pop-art o aktualnoj umjetnosti i srodnim temama. Kustosi izložbe su Michal Bycko, Martin Cubjak i Jelena Tamindžija Donnart.

Andy Warhol rođen je 6. kolovoza 1928. u Pittsburghu u obitelji rusinskih imigranata iz sela Miková u blizini Medzilaborca. Imao je dvojicu starije braće: Paula (rođen 1922., umro 2014. godine) i Johna (rođen 1925., umro 2010. godine). Njegov otac Andrej Varchola, odnosno Andrew Warhol (rođen 1886., umro 1942. godine) bio je radnik i rudar, a njegova je majka Júlia Varcholová, odnosno Julia Warhola (rođena 1892., umrla 1972. godine) u svoju djecu usadila poštovanje za vjeru, obitelj i tradicionalne vrijednosti. Živjeli su vrlo skromno i redovito odlazili na grkokatolička misna slavlja.

Zahvaljujući braći Andyja Warhola Johnu i Paulu te Fredu Hughesu kao predstavnicima Zaklade Andy Warhol u New Yorku, i na inicijativu dr. sc. Michala Bycka, muzej u Medzilaborcu osnovan je kao transregionalno specifična institucija tipa muzeja-galerije, a bavi se trenutnim tendencijama suvremene umjetnosti te posebno životom i radom Andyja Warhola.

Osnivanju Muzeja moderne umjetnosti Andy Warhol u Medzilaborcu prethodile su aktivnosti dr. sc. Michala Bycka, i to najprije u Maloj galeriji kluba prijatelja umjetnosti povezanoj s podružnicom Vizualne umjetnosti Narodne škole umjetnosti te kasnije u organizaciji Društva Andy Warhol u Medzilaborcu. Tijekom postojanja tih institucija, involvirane su osobe, unatoč bivšem političkom režimu, uspjele prikupiti zaista puno različitih materijala i autentičnih dokumenata koji su sad dio kolekcije Zaklade i arhiva Muzeja.

Ministarstvo kulture službeno je osnovalo Muzej 1991. godine, a od 1. travnja 2002. godine o njemu skrbi viša teritorijalna jedinica samouprave Prešov.

Muzej moderne umjetnosti Andy Warhol u Medzilaborcu (MMUAW) osnovan je 1991. godine kao prvi muzej na svijetu posvećen kralju pop umjetnosti. Danas je muzej specifična transregionalna institucija muzejsko-galerijskog tipa koja se ponajviše bavi trenutnim tendencijama u suvremenoj umjetnosti te posebno životom i radom Andyja Warhola.

Muzej konceptualno mapira, predstavlja i profesionalno prikazuje ne samo život i radove Andyja Warhola već i trenutne trendove u vizualnoj umjetnosti i kulturi, utjecaj etničkog porijekla umjetnika na njegov rad, utjecaj pop umjetnosti na trenutnu umjetnost i povezane teme.

Muzej je najveća centralna kolekcija slika i artefakata Andyja Warhola u Slovačkoj, autoritet je među muzejima, a ispunjava očekivanja i profesionalaca i opće javnosti svojim jedinstvenim položajem na međunarodnoj sceni.

Muzej je u nadležnosti regije samouprave Prešov od 1. travnja 2002. godine.

Šipčine 2
20000 Dubrovnik, Croatia

Tel:  +385 (0) 20 324 999
Fax:  +385 (0) 20 324 224
Email: info@visitdubrovnik.hr


OIB 72976166926
MB 097 89 90

O NAMA

HTZ Dubrovnik
Camping in Parks EU

© Turistička zajednica Dubrovačko-neretvarske županije, 2022. Sva prava podržana. Dizajn i izrada - Prospekt

×