Gastronomija

Bogata i raznolika kulinarska ponuda naše Županije svakako je jedan od važnijh faktora naše turističke ponude.

Zdrav i kvalitetan zalogaj dobro je zaliti odličnim vinima poluotoka Pelješca. Unatoč kamenitom ambijentu, na Pelješcu su vrijedni poljoprivrednici teškim radom uspjeli stoljećima očuvati plodnu zemlju na kojoj osim povrtlarskih proizvoda i voća uspijevaju svjetski znamenita vina na položajima Dingač i Postup. Kušanje tih čuvenih visokokvalitetnih autohtonih vina neizostavan je obred svakoga tko posjeti ovaj kraj, a butelje dingača i postupa najznamenitiji su ovdašnji suvenir i dar kojemu će se obradovati svaki vinski znalac.

Poznata vina otoka Korčule su : GrkPošip i Rukatac ( Maraština).

Naše vrijedne Konavoke na svojim bogatim trpezama nude poznate slastice ovoga kraja : kontonjatu, mantalu i arancine uz aromatičnu travaricu i lozovaču i uz kapljicu kvalitetnog vina Konavle i Dubrovačke malvasije.

Gastronomsku šetnju našom Županijom možemo započeti u brojnim restoranima i konobama u dolini Neretve gdje se nudi brodet od jegulja ili od žaba, ukusna jela od divljači a posebno divlja patka (liska). Odatle nas put vodi u Ston gdje zasigurno nećete moći odoljeti svježim, iz mora izvađenim kamenicama, dagnjama i tek pripravljenoj svježoj ribi.

Nastavite li putovanje na otok Korčulu, tu su vam u pojedinim turističkim mjestima ovog prekrasnog otoka na usluzi brojne konobe i restorani sa svojim tipičnim jelima.

Na otocima Mljetu, Šipanu, Lopudu i Koločepu možete uživati u ukusnim jelima od sušene ribe ili morskih plodova, a u restoranima i konobama Župe dubrovačke i Konavala ponuditi će vas pršutom, sirom iz ulja, zelenom menestrom i ostalim delicijama.