Neretva

Dolina Neretve je zemlja o kojoj maštate, to je nedirnuti dio prirode, to je mjesto gdje ćete osjetiti zov divljine, ali i upoznati gostoljubivog domaćina. Vožnja uskim kanalima i rukavcima Neretve u tradicionalnoj neretvanskoj lađi je jedinstveni doživljaj koji Vam pruža osjećaj nirvane. U toj se lađi rađalo, vjenčavalo i umiralo. Neretvanska lađa je značila život, a danas je ponos i neizbrisivi trag tradicije koji iznova oduševljava svakog dragog posjetitelja naše doline. Lađom će upravljati domaćin koji će vam dočarati život u Neretvi, pokazati kako Neretvani love ribu i uzgajaju agrume kao simbole Neretve (mandarine, smokve, grožđe).

Otkriti će vam male tajne nadaleko poznatih neretvanskih delicija, nazdraviti bukarom neretvanskog vina i naravno zapjevati. U tom savršenom labirintu neretvanskih kanala okićenih prekrasnim lopočima kriju se staništa jedinstvenih primjeraka ptica zamaskirana šašom i trskom i na kraju tajna potopljenog grada, jezero Kuti. Naposljetku se mora priznati da nijedna riječ ne može opisati ono što čovjek osjeti u ovoj avanturi koja za svakoga osigura prostor za otkrivanje još uvijek neotkrivenih ljepota.


Baćina

Mjesto Baćina je smješteno na jugu Republike Hrvatske u Dubrovačko – neretvanskoj županiji. To je prostor 2,5 kilometra zapadno od grada Ploča smješten uz obronke planinskog masiva Biokova a nalazi se točno na polovici Jadranskog magistralnog pravca Split – Dubrovnik. Baćinska jezera se nalaze u mjestu Baćina. Sastoje se od šest spojenih i jednog odvojenog jezera: Oćuša, Crniševo, Podgora, Sladinac, Vrbnik, Šipak i Plitko jezero. Dubina im je od 5 do 35 metara. Voda je u njima slatka a ima i izvora koji su povezani direktno sa morem. Jezera su kriptodepresijska. Iz Vrgoračkog polja prokopan je tunel do Baćinskih jezera dug 2 km, radi odvodnje viška vode iz Vrgoračkog i Staševačkog polja te sprečavanje poplava.

Turistička zajednica grada Ploče
Vladimira Nazora 26
20340 Ploče
tz.ploce@email.t-com.hr
www.infoploce.hr 
Tel/Fax: +385 (0) 20 679510

Klek

Klek sa okolicom spominje se prvi put tek u XVII stoljeću i to u sastavu Dubrovačke Republike.Kao luka bio je od važnog strateškog značenja jer se preko nje odvijala trgovina sa zaleđem i to ponajviše trgovina solju. Kako bi sačuvala luku, Dubrovačka Republika dala je izgraditi utvrdu poviše Kleka kako bi se obranila od Turaka i Mlećana.Utvrda je dobila ime “Smrden grad” zbog brojnih leševa koji su nakon bitke s Turcima širili na tom području dosta neugodne mirise.Nedugo zatim,do utvrde je podignuta Crkva posvećena Velikoj Gospi (svake godine na dan Velike Gospe organizira se hodočašće prema Crkvi).Utvrda “Smrden grad” zajedno sa Crkvom i obližnjom nekropolom stećaka čini zanimljivo izletište mnogobrojnim turistima.

Danas je Klek malo turističko naselje smješteno u istoimenom zaljevu kojem je priroda podarila jednu neobičnost: svojim izgledom podsjeća na potkovu.

Do izgradnje jadranske magistrale stanovništvo je uglavnom bilo orijentirano na ribolov,izgradnjom prometnice prometnulo se u pravu turističku oazu.Danas sa dva hotela,kompleksom bungalova,kuća za odmor,renoviranih apartmana te ostalih sadržaja poput restorana a’la carte,trgovine,suvenirnice,teniskih terena,dječjeg igrališta čini kompletnu destinaciju za miran i rekreacijski odmor.

Turistička zajednica općine Slivno
Duboka 112
20356 Klek
info@tzo-slivno.hr
www.tzo-slivno.neoinfo.hr
Tel/Fax: +385 (0) 20 691047

Kula Norinska

U početku je nazivaše Bobalj, prema istoimenom brdu iznad sela, gdje su još vidljivi ostaci ilirskih grobnih gomila. U cijeloj općini od Kule je jedino mlađi Krvavac II. Iz turskih vremena ostala je utvrda Smrdan-grad i monumentalna višekatna Kula Norinska. Izgrađena na ušću rječice Norin u Neretvu početkom 16. st., kula je služila kao branič protiv upada venecijanskih brodova u dolinu. U vojne svrhe korištena je do 19. st. kad je pretvorena u vjetrenjaču. Kulu radi turske utvrde su i prozvali Kulom, a po rječici Norin, koja upravo tu uvire u Neretvu dodano je i ono Norinska. Tako je Bobalj postao Kula Norinska ili Torre di Norino, kako su Mleci već pisali. 1993. godine, prilikom formiranja županija i novih općina, naša jedinica lokalne samouprave dobila je ime po ovom naselju, gdje je i lociran njen upravni dio.

Turistička zajednica grada Metković
Stjepana Radića 1
20350 Metković
turisticka.zajednica.metkovic@du.t-com.hr
www.tzmetkovic.hr
Tel: +385 (0) 20 681395
Fax: +385 (0) 20 684772

Metković

Tamo gdje se susreću brežuljci i brda s plodnom dolinom, zelena rijeka i mistične močvare s čistim morem, dočekat će vas Metković. Ovdje ćete osjetiti zov divljine, uživati u sočnom voću, osobito mandarinama, upoznati srdačne domaćine… i odlično se zabaviti!

Smješten u dolini rijeke Neretve, otvoren prema moru, Metković pruža odlične mogućnosti za uživanje. Tradicionalno okrenut poljoprivredi zbog plodne delte poznatoj po plantažama mandarina i drugog voća i povrća, prirodni je fenomen, pa tu možete uživati u vožnji lađama (foto safari Neretvom) i poznatim domaćim specijalitetima (jegulji i žabama).

Zanimljive manifestacije još su jedno od gradskih obilježja. Tijekom svibnja je tradicionalna smotra folklora “Na Neretvu misečina pala”, a srpanj je rezerviran za tradicionalni ribolov cipola i Cipolijadu, natjecanje u skokovima u čistu Neretvu te Rimska noć u Naroni, koja će vas vratiti u vrijeme starih Rimljana, borbi gladijatora i tržnica robova.

U sklopu Dana Neretvanske kneževine u kolovozu, upoznati ćete tradicijske zanate i seoske igre te gledati uzbudljiva natjecanja i kostimirane igrokaze. Tradicionalni Maraton lađa na Neretvi, u kojem se natječe tridesetak ekipa iz doline Neretve, kao i gostiju iz inozemstva, održava se druge subote u kolovozu.

Ostaci grada Narone, današnje mjesto Vid, nalaze se 4 km sjeverozapadno od Metkovića, gdje je izgrađen Arheološki muzej Narona, kao prvi “in situ” muzej u Hrvatskoj. Izgrađen na lokalitetu antičkog hrama posvećenog prvom rimskom caru Augustu, prikazuje jedinstvenu kolekciju antičkih statua nastalih u 1. st. pr. Kr.-1. st. po Kr. – Arheološki muzej Narona predstavlja jedinstvenu i nezaobilaznu destinaciju za sve ljubitelje kulture, umjetnosti, povijesti i arheologije.

Najbolji primjer bogatog i raznolikog ptičjega svijeta delte Neretve vidljiv je u bogatoj ornitološkoj zbirci u Metkoviću. Zbirku je osnovao slavni hrvatski ornitolog Dragutin Rucner. Nažalost, kudravi nesit, bjeloglava patka i pjegava patka su nestale, ali se i danas u delti Neretve gnijezde bukavac i patka njorka. Delta Neretve je važno odmorište za milijune ptica selica, ali i zanimljivo odredište za mnoge zaljubljenike u prirodu. Danas je ornitološka zbirka dio Prirodoslovnog muzeja Metković.

U Jami u Predolcu upoznajte jedinstvenog Dinarskog špiljskog školjkaša “Congeriu” živog fosila, tercijarnog relikta i endema Dinarida. Upoznajte i mnoge druge životinje koje žive isključivo u podzemlju, ali i one koje žive u nadzemnim vodama. Sve na jednom lokalitetu jedinstvenom u svijetu i još mnogo toga u Congeria edukativnom centru pružit će vam nezaboravan doživljaj.

Turistička zajednica grada Metković
Stjepana Radića 1
20350 Metković
info@tzmetkovic.hr
www.tzmetkovic.hr
Tel: +385 (0) 20 681395
Fax: +385 (0) 20 684772

Opuzen

Gradić na lijevoj obali Neretve, 12 km uzvodno od njezina ušća. Gospodarska je osnova poljodjelstvo, povrtlarstvo, voćarstvo (južno voće, mandarine, smokve i dr.), prerada voća i povrća te ribarstvo u Neretvi, kanalima i jezerima delte. Na željezničkoj je prometnici i križištu magistralnih prometnica Split-Dubrovnik (M2, E65) te prometnice prema Metkoviću i Mostaru (M17.03, E75). U srednjem se vijeku spominje pod imenom Posrednica. U XIV. je st. trgovište Dubrovačke Republike (spaljeno 1472.); od kraja XV. st. tu je tvrđava Koš, a od 1685. na istome mjestu Mlečani podižu tvrđavu (Fort Opus).

Opuzen je čest cilj izletnika koji borave na jadranskoj obali, ali i sportskih ribolovaca. Za njih su odlični uvjeti na Neretvi i u kanalima i jezerima delte. Gradić je poznat i po kvalitetnom povrću i voću, napose mandarinama i kiviju. Domaći specijaliteti nude se u opuzenskim restauracijama (jegulje).

Turistička zajednica grada Opuzen
20355 Opuzen
info@tz-opuzen.hr
turistickazajednica.opuzen@gmail.com
www.opuzen.hr
Tel: +385 (0) 20 671651
Fax: +385 (0) 20 671620

Ploče

Grad Ploče je najmlađi grad na Jadranskoj obali, te je uz luku Rijeka najveća teretna luka u Hrvatskoj. To je prostor nekoliko kilometara zapadno od ušća rijeke Neretve, na dodiru ravnica njene delte i brdovitih kraških predjela. Najvažnija karakteristika položaja Ploča jest, da se nalaze na ishodištu višestoljetnog prirodnog puta dolinom rijeke Neretve, koja povezuje središnje prostore susjedne Republike Bosne i Hercegovine s Jadranskim morem, kao i to da su smještene na približno polovici udaljenosti između Splita i Dubrovnika na važnom prometnom putu duž Jadranske obale.

Nedaleko od Grada nalaze se i Baćinska jezera, smještena uz ogranke planinskog masiva Biokovo. Ploče su trajektnom vezom povezane s Trpnjem na poluotoku Pelješcu, a vlakom možete doći iz Ploča u Mostar.

Turistička zajednica grada Ploče
Vladimira Nazora 26
20340 Ploče
tz.ploce@email.t-com.hr
www.infoploce.hr 
Tel/Fax: +385 (0) 20 679510

Slivno

Slivno je dobilo ime po istoimenom poluotoku koji je sa svoje sjeverne i istočne strane uronjen u Neretvansku močvaru, sa sjeverozapadne strane okružen je plantažama mandarina, a sa južne i jugozapadne strane okružuje ga more. To more, sunce, vjetrovi milenijima su strpljivo obrađivali i stvarali božanske uvale i plaže ovog kraja. Dosadašnja slaba turistička promidžba ovog dijela hrvatskog juga sačuvala ga je za turiste koji žele odmor bez velike gužve, ponajviše za vlasnike plovila kojima su dostupne male osamljene uvalice. Također za ljubitelje sportskog ribolova zbog bogate faune Neretvanskog ušća na kome se mješaju slana i slatka voda.

Neretvanska dolina – U antičko doba cijela dolina neretve bila je pod morem, sve do današnje granice Hrvatske i BiH. Nad većim dijelom doline izvršena je melioracija zemljišta i danas, gdje je nekad bilo more, a poslije močvara, protežu se plantaže mandarina, vinove loze, agruma maslina i smokava.

Općina Slivno – se smjestila na jugu donjoneretvanskog kraja. Površinom pripada u red manjih općina zauzimajući oko 55 km2, što čini samo 3 % kopnenog prostora Dubrovačko-Neretvanske županije. Donjoneretvanski kraj reljefno je raznolik prostor s brojnim slikovitim krajolicima, čemu pridonosi atraktivna priroda koju karakterizira kontakt rijeke i mora, nizine i krša, jezera i močvare. Nekadašnja močvarna prostranstva zamijenio je kazetni krajolik. To je danas poljopriredno najvrijedniji prostor općine Slivno. Uz rub je ostalo nekoliko okruglih izvora koji plijne pozornost prolaznika i imaju prvorazrednu estetsku vrijednost. Općina Slivno ima prostorni udio u sve tri specifične fizionomske cjeline karakteristične za ovaj kraj. Krški vapnenački okvir južno od Male Neretve pripada Općini Slivno pa se i naziva Slivno.

Prostor je vegetacijski degradiran, a tvore ga krški reljefni oblici kao što su kamenice, škrape, vrtače, uvale i jame. Najviša slivanjska kota je Daska s nadmorskom visinom od 563 m. Morska obala općine Slivno, kao i cijela Hrvatska obala, geološki je mlada jer je nastala izdizanjem morske razine otapanjem pleistocenih ledenjaka. Transgresijom mora potopljen je cijeli donji tok Neretve, pri čemu su nastali brojni zaljevi, poluotoci i nekoliko manjih otoka, što je utjecalo na povećanje razvedenosti i slikovitosti obale. Općini pripada 22 km obale između ušća Male Neretve i uvale Moračne. Najveći dio obale općine Slivno nije turistički iskorišten usprkos slikovitim uvalama sa šljunčanim plažama, a relativna udaljenost tih uvala od većih naselja jamči miran i ugodan odmor. Najvažnija prometnica koja prolazi općinom Slivno je Jadranska magistrala koja se postupno diže od mosta na Maloj Neretvi prema krškom prostoru uz čiji se rub pruža prema Slivnu Ravnom. Kod naselja Rabe izlazi prema moru spuštajući se samoj obali kod naselja Duboke. Potom prometnica prati obalu sve do uvale Moračne nakon koje napušta prostor Općine Slivno.

U općini Slivno danas nalazimo ostatke gradova i drugih naselja, tvrđave, kule, sakralne objekte i zaštićenu arhitekturu. Svi su oni dio kulturne baštine donjoneretvasnkog kraja. Kultura i turizam u suvremenim uvjetima postali su nerazdvojni, pa bi se svi neretvanski spomenici kulture mogli na specifičan način turistički valorizirati. Usprkos znanstveno utemeljenoj činjenici da općina slivno ima dugu naseobenu tradiciju ni jedan lokalitet nije sustavno arheološki istraživan. Zato su predhistorijski spomenici slabo poznati i još ni jedan takav lokalitet nije registriran kao zaštićeni spomenik

Stećci su najbrojniji i najrasprostranjeniji srednjovjekovni spomenici u cijeloj općini slivno. Južno od Opuzena na uzvisini nalaze se ostaci utvrde Brštanik. Pozornost privlači i Nonkovićeva kula iz 17. stoljeća u Kleku. Nad uvalom i naseljem Klek na strmom uzvišenju nalaze se ruševine Smrdan grada. Okrugla kula na sjevernoj strani grada sačuvala se u visini drugog kata. Uz južni bedem nalazi se crkva sv. Roka i Velike Gospe iz 18. st.S utvrde se pruža pogled na panoramu Kleka i dio arhipelaga.

Ispred ušća Male Neretve smjestio se otočić Osinj na kojem se nalazi crkvica sv. Ivana Krstitelja. Po odlikama rijelazno romaničko-gotičkog stila crkva se može datirati u 14-15 st. Na južnom vapnenačkom obodu neretvanske delte, u danas gotovo napuštenom naselju Slivno Ravno godine 1900 sagrađena je kamena crkva sv. Stjepana. Crkva Gospe od Zdravlja na Vlaci prva je posvećena sakralna građevina u neovisnoj Republici Hrvatskoj.

Primarno značenje za turističku volarizaciju općine Slivno imaju primorska naselja. Uz obalu od sjeverozapada prema jugoistoku smjestila su se sljedeća naselja: Blace. Naselje Blace smješteno je uz samo ušće male Neretve. Uz pretežno domiciono stanovništvo, a zbog lijepog položaja počela je intenzivna izgradnja vikendica. Svi smještajni kapaciteti u mjestu su privatni. Sljedeće mjesto na moru i uz Jadransku magistralu je Komarna, koja je za sada najmanje turističko naselje na slivanjskoj rivijeri s perspektivom da postane značajna turistička destinacija vikendaškog i apartmanskog tipa. Nakon Komarne sljedi prelijepa uvala Duboka s istoimenim nazivom naselja. U ljetnim i zimskim mjesecima pruža usluge smještaja u privatnim apartmanima i sobama prve kategorije. 700 m dalje nalazi se mjesto Repić i Radalj koji su povezani sa jednom prekrasnom mirnom uvalom. U mjestima se također nudi smještaj za goste u privatnim apartmanima. Radalj je s druge strane povezan štenicom s mjestom Klek. Klek je slikovito mjesto koje se mjestilo uz jadransku magistralu na samom kraju općine. Turističko naselje Klek ima malo proširenim sadržajima kao što su tereni za mini golf, teniski tereni, parkovi za djecu i prekrasnom plažom koja se proteže kroz cijelo mjesto. Posljednja uvala u općini slivno Moračna, graniči sa drugom državom. U uvali se nalazi spoj pješčane plaže sa nedirnutom prirodom i maslinicima, što je idealno za odmor.

Turistička zajednica općine Slivno
Duboka 112
20356 Klek
tzoslivno@gmail.com
www.tzo-slivno.neoinfo.hr
Tel/Fax: +385 (0) 20 691047

Vid

Selo Vid izniklo je na ostacima drevne rimske Narone. Pitomi krajolik upotpunjuje zelena dolina kojom vijuga kristalno čista rječica Norin čija voda napaja dobar dio neretvanske doline te Pelješac, Mljet i Korčulu. Ti Rimljani su zaista znali odabrati. S vrha brežuljka pruža se jedan od najljepših pogleda na dolinu Neretve. Na jugoistoku, na sličnom brežuljku, ugnijezdila se Gabela u kojoj je svojedobno meksički hotelijer Salinas Price vidio Troju. Prema zapadu pogled pada na nedirnutu močvaru obraslu trskom i šašem nad koju se natkrilila Rujnica, a pod njom stoje Kula Norinska, Matijevići, Momići i Podrujnica. Na sjeverozapadu stražari stara utvrda Vratar – vrata u dolinu. Okrenemo li se jugu, vidimo Metković, grad koji je s brežuljka Predolac sišao u dolinu i raširio svoje krake na sve četiri strane svijeta. Geometrijski pravilna cesta spaja ga s Vidom.

U neposrednoj blizini Vida nalaze se posebni ornitološki rezervati Pod Gredom i Prud koji su posljednji ostaci mediteranskog močvarnog područja u ovom dijelu Sredozemlja. Zbog bogate močvarne vegetacije i gnjezdilišta mnogobrojnih ptica, proglašeni su posebnim ornitološkim rezervatima 1965. godine. Područje delte Neretve je 1993. godine uvršteno u međunarodni Ramsarski popis močvara, te je u sklopu Natura 2000 proglašeno Područjem očuvanja važnim za ptice-POP i Područjem očuvanja važnim za vrste i stanišne tipove – POVS

Sv. Vid, jedna od najstarijih crkava u Neretvi, nastala je na mjestu ranokršćanske bazilike iz 5. st. Ranokršćanska bazilika na lokaciji Sv. Vid, jedna je od triju poznatih bazilika kršćanske Narone. Prošetate li užim dijelom mjesta, onim uz desnu obalu Norina koje je uglavnom izgrađeno tijekom 17. stoljeća i koje predstavlja netaknutu urbanu cjelinu pučkoga graditeljstva osebujne draži, pretvorit ćete se u poletna istraživača koji će gotovo na svakom koraku pronalaziti čudesno lijepe akante, volute, krhotine natpisa ispisane preciznim slovima kapitale,ostatke nadgrobnih spomenika, miljokaza, zateći ćete se zapravo u jedinstvenom i prebogatom arheološkom parku čiji vrhunac predstavlja Erešova kula, građevina iz prve polovice 19. stoljeća, sazdana uglavnom od naronskih spolija i zapravo svojevrstan protomuzej.

Uspomenu na slavno ranosrednjovjekovno razdoblje neretvanske povijesti čuva monumentalna skulptura kneza Domagoja i njegovih strijelaca, jedna od najvećih te vrste u Europi. Najopakiji hrvatski knez kako su ga zvali Mlečani, dominira dolinom smješten na vrhu vidonjskog brežuljka. “Domagojevi strijelci”, rad akademskog kipara Stjepana Skoke, na vječnoj straži navrh Glavice uz vidonjsku crkvu Ledene Gospe.

Turistička zajednica grada Metković
Stjepana Radića 1
20350 Metković
info@tzmetkovic.hr
www.tzmetkovic.hr
Tel: +385 (0) 20 681395
Fax: +385 (0) 20 684772

Baćina

Baćina

Mjesto Baćina je smješteno na jugu Republike Hrvatske u Dubrovačko – neretvanskoj županiji. To je prostor 2,5 kilometra zapadno od grada Ploča smješten uz obronke planinskog masiva Biokova a nalazi se točno na polovici Jadranskog magistralnog pravca Split – Dubrovnik. Baćinska jezera se nalaze u mjestu Baćina. Sastoje se od šest spojenih i jednog odvojenog jezera: Oćuša, Crniševo, Podgora, Sladinac, Vrbnik, Šipak i Plitko jezero. Dubina im je od 5 do 35 metara. Voda je u njima slatka a ima i izvora koji su povezani direktno sa morem. Jezera su kriptodepresijska. Iz Vrgoračkog polja prokopan je tunel do Baćinskih jezera dug 2 km, radi odvodnje viška vode iz Vrgoračkog i Staševačkog polja te sprečavanje poplava.

Turistička zajednica grada Ploče
Vladimira Nazora 26
20340 Ploče
tz.ploce@email.t-com.hr
www.infoploce.hr 
Tel/Fax: +385 (0) 20 679510

Klek

Klek

Klek sa okolicom spominje se prvi put tek u XVII stoljeću i to u sastavu Dubrovačke Republike.Kao luka bio je od važnog strateškog značenja jer se preko nje odvijala trgovina sa zaleđem i to ponajviše trgovina solju. Kako bi sačuvala luku, Dubrovačka Republika dala je izgraditi utvrdu poviše Kleka kako bi se obranila od Turaka i Mlećana.Utvrda je dobila ime “Smrden grad” zbog brojnih leševa koji su nakon bitke s Turcima širili na tom području dosta neugodne mirise.Nedugo zatim,do utvrde je podignuta Crkva posvećena Velikoj Gospi (svake godine na dan Velike Gospe organizira se hodočašće prema Crkvi).Utvrda “Smrden grad” zajedno sa Crkvom i obližnjom nekropolom stećaka čini zanimljivo izletište mnogobrojnim turistima.

Danas je Klek malo turističko naselje smješteno u istoimenom zaljevu kojem je priroda podarila jednu neobičnost: svojim izgledom podsjeća na potkovu.

Do izgradnje jadranske magistrale stanovništvo je uglavnom bilo orijentirano na ribolov,izgradnjom prometnice prometnulo se u pravu turističku oazu.Danas sa dva hotela,kompleksom bungalova,kuća za odmor,renoviranih apartmana te ostalih sadržaja poput restorana a’la carte,trgovine,suvenirnice,teniskih terena,dječjeg igrališta čini kompletnu destinaciju za miran i rekreacijski odmor.

Turistička zajednica općine Slivno
Duboka 112
20356 Klek
info@tzo-slivno.hr
www.tzo-slivno.neoinfo.hr
Tel/Fax: +385 (0) 20 691047

Kula Norinska

Kula Norinska

U početku je nazivaše Bobalj, prema istoimenom brdu iznad sela, gdje su još vidljivi ostaci ilirskih grobnih gomila. U cijeloj općini od Kule je jedino mlađi Krvavac II. Iz turskih vremena ostala je utvrda Smrdan-grad i monumentalna višekatna Kula Norinska. Izgrađena na ušću rječice Norin u Neretvu početkom 16. st., kula je služila kao branič protiv upada venecijanskih brodova u dolinu. U vojne svrhe korištena je do 19. st. kad je pretvorena u vjetrenjaču. Kulu radi turske utvrde su i prozvali Kulom, a po rječici Norin, koja upravo tu uvire u Neretvu dodano je i ono Norinska. Tako je Bobalj postao Kula Norinska ili Torre di Norino, kako su Mleci već pisali. 1993. godine, prilikom formiranja županija i novih općina, naša jedinica lokalne samouprave dobila je ime po ovom naselju, gdje je i lociran njen upravni dio.

Turistička zajednica grada Metković
Stjepana Radića 1
20350 Metković
turisticka.zajednica.metkovic@du.t-com.hr
www.tzmetkovic.hr
Tel: +385 (0) 20 681395
Fax: +385 (0) 20 684772

Metković

Metković

Tamo gdje se susreću brežuljci i brda s plodnom dolinom, zelena rijeka i mistične močvare s čistim morem, dočekat će vas Metković. Ovdje ćete osjetiti zov divljine, uživati u sočnom voću, osobito mandarinama, upoznati srdačne domaćine… i odlično se zabaviti!

Smješten u dolini rijeke Neretve, otvoren prema moru, Metković pruža odlične mogućnosti za uživanje. Tradicionalno okrenut poljoprivredi zbog plodne delte poznatoj po plantažama mandarina i drugog voća i povrća, prirodni je fenomen, pa tu možete uživati u vožnji lađama (foto safari Neretvom) i poznatim domaćim specijalitetima (jegulji i žabama).

Zanimljive manifestacije još su jedno od gradskih obilježja. Tijekom svibnja je tradicionalna smotra folklora “Na Neretvu misečina pala”, a srpanj je rezerviran za tradicionalni ribolov cipola i Cipolijadu, natjecanje u skokovima u čistu Neretvu te Rimska noć u Naroni, koja će vas vratiti u vrijeme starih Rimljana, borbi gladijatora i tržnica robova.

U sklopu Dana Neretvanske kneževine u kolovozu, upoznati ćete tradicijske zanate i seoske igre te gledati uzbudljiva natjecanja i kostimirane igrokaze. Tradicionalni Maraton lađa na Neretvi, u kojem se natječe tridesetak ekipa iz doline Neretve, kao i gostiju iz inozemstva, održava se druge subote u kolovozu.

Ostaci grada Narone, današnje mjesto Vid, nalaze se 4 km sjeverozapadno od Metkovića, gdje je izgrađen Arheološki muzej Narona, kao prvi “in situ” muzej u Hrvatskoj. Izgrađen na lokalitetu antičkog hrama posvećenog prvom rimskom caru Augustu, prikazuje jedinstvenu kolekciju antičkih statua nastalih u 1. st. pr. Kr.-1. st. po Kr. – Arheološki muzej Narona predstavlja jedinstvenu i nezaobilaznu destinaciju za sve ljubitelje kulture, umjetnosti, povijesti i arheologije.

Najbolji primjer bogatog i raznolikog ptičjega svijeta delte Neretve vidljiv je u bogatoj ornitološkoj zbirci u Metkoviću. Zbirku je osnovao slavni hrvatski ornitolog Dragutin Rucner. Nažalost, kudravi nesit, bjeloglava patka i pjegava patka su nestale, ali se i danas u delti Neretve gnijezde bukavac i patka njorka. Delta Neretve je važno odmorište za milijune ptica selica, ali i zanimljivo odredište za mnoge zaljubljenike u prirodu. Danas je ornitološka zbirka dio Prirodoslovnog muzeja Metković.

U Jami u Predolcu upoznajte jedinstvenog Dinarskog špiljskog školjkaša “Congeriu” živog fosila, tercijarnog relikta i endema Dinarida. Upoznajte i mnoge druge životinje koje žive isključivo u podzemlju, ali i one koje žive u nadzemnim vodama. Sve na jednom lokalitetu jedinstvenom u svijetu i još mnogo toga u Congeria edukativnom centru pružit će vam nezaboravan doživljaj.

Turistička zajednica grada Metković
Stjepana Radića 1
20350 Metković
info@tzmetkovic.hr
www.tzmetkovic.hr
Tel: +385 (0) 20 681395
Fax: +385 (0) 20 684772

Opuzen

Opuzen

Gradić na lijevoj obali Neretve, 12 km uzvodno od njezina ušća. Gospodarska je osnova poljodjelstvo, povrtlarstvo, voćarstvo (južno voće, mandarine, smokve i dr.), prerada voća i povrća te ribarstvo u Neretvi, kanalima i jezerima delte. Na željezničkoj je prometnici i križištu magistralnih prometnica Split-Dubrovnik (M2, E65) te prometnice prema Metkoviću i Mostaru (M17.03, E75). U srednjem se vijeku spominje pod imenom Posrednica. U XIV. je st. trgovište Dubrovačke Republike (spaljeno 1472.); od kraja XV. st. tu je tvrđava Koš, a od 1685. na istome mjestu Mlečani podižu tvrđavu (Fort Opus).

Opuzen je čest cilj izletnika koji borave na jadranskoj obali, ali i sportskih ribolovaca. Za njih su odlični uvjeti na Neretvi i u kanalima i jezerima delte. Gradić je poznat i po kvalitetnom povrću i voću, napose mandarinama i kiviju. Domaći specijaliteti nude se u opuzenskim restauracijama (jegulje).

Turistička zajednica grada Opuzen
20355 Opuzen
info@tz-opuzen.hr
turistickazajednica.opuzen@gmail.com
www.opuzen.hr
Tel: +385 (0) 20 671651
Fax: +385 (0) 20 671620

Ploče

Ploče

Grad Ploče je najmlađi grad na Jadranskoj obali, te je uz luku Rijeka najveća teretna luka u Hrvatskoj. To je prostor nekoliko kilometara zapadno od ušća rijeke Neretve, na dodiru ravnica njene delte i brdovitih kraških predjela. Najvažnija karakteristika položaja Ploča jest, da se nalaze na ishodištu višestoljetnog prirodnog puta dolinom rijeke Neretve, koja povezuje središnje prostore susjedne Republike Bosne i Hercegovine s Jadranskim morem, kao i to da su smještene na približno polovici udaljenosti između Splita i Dubrovnika na važnom prometnom putu duž Jadranske obale.

Nedaleko od Grada nalaze se i Baćinska jezera, smještena uz ogranke planinskog masiva Biokovo. Ploče su trajektnom vezom povezane s Trpnjem na poluotoku Pelješcu, a vlakom možete doći iz Ploča u Mostar.

Turistička zajednica grada Ploče
Vladimira Nazora 26
20340 Ploče
tz.ploce@email.t-com.hr
www.infoploce.hr 
Tel/Fax: +385 (0) 20 679510

Slivno

Slivno

Slivno je dobilo ime po istoimenom poluotoku koji je sa svoje sjeverne i istočne strane uronjen u Neretvansku močvaru, sa sjeverozapadne strane okružen je plantažama mandarina, a sa južne i jugozapadne strane okružuje ga more. To more, sunce, vjetrovi milenijima su strpljivo obrađivali i stvarali božanske uvale i plaže ovog kraja. Dosadašnja slaba turistička promidžba ovog dijela hrvatskog juga sačuvala ga je za turiste koji žele odmor bez velike gužve, ponajviše za vlasnike plovila kojima su dostupne male osamljene uvalice. Također za ljubitelje sportskog ribolova zbog bogate faune Neretvanskog ušća na kome se mješaju slana i slatka voda.

Neretvanska dolina – U antičko doba cijela dolina neretve bila je pod morem, sve do današnje granice Hrvatske i BiH. Nad većim dijelom doline izvršena je melioracija zemljišta i danas, gdje je nekad bilo more, a poslije močvara, protežu se plantaže mandarina, vinove loze, agruma maslina i smokava.

Općina Slivno – se smjestila na jugu donjoneretvanskog kraja. Površinom pripada u red manjih općina zauzimajući oko 55 km2, što čini samo 3 % kopnenog prostora Dubrovačko-Neretvanske županije. Donjoneretvanski kraj reljefno je raznolik prostor s brojnim slikovitim krajolicima, čemu pridonosi atraktivna priroda koju karakterizira kontakt rijeke i mora, nizine i krša, jezera i močvare. Nekadašnja močvarna prostranstva zamijenio je kazetni krajolik. To je danas poljopriredno najvrijedniji prostor općine Slivno. Uz rub je ostalo nekoliko okruglih izvora koji plijne pozornost prolaznika i imaju prvorazrednu estetsku vrijednost. Općina Slivno ima prostorni udio u sve tri specifične fizionomske cjeline karakteristične za ovaj kraj. Krški vapnenački okvir južno od Male Neretve pripada Općini Slivno pa se i naziva Slivno.

Prostor je vegetacijski degradiran, a tvore ga krški reljefni oblici kao što su kamenice, škrape, vrtače, uvale i jame. Najviša slivanjska kota je Daska s nadmorskom visinom od 563 m. Morska obala općine Slivno, kao i cijela Hrvatska obala, geološki je mlada jer je nastala izdizanjem morske razine otapanjem pleistocenih ledenjaka. Transgresijom mora potopljen je cijeli donji tok Neretve, pri čemu su nastali brojni zaljevi, poluotoci i nekoliko manjih otoka, što je utjecalo na povećanje razvedenosti i slikovitosti obale. Općini pripada 22 km obale između ušća Male Neretve i uvale Moračne. Najveći dio obale općine Slivno nije turistički iskorišten usprkos slikovitim uvalama sa šljunčanim plažama, a relativna udaljenost tih uvala od većih naselja jamči miran i ugodan odmor. Najvažnija prometnica koja prolazi općinom Slivno je Jadranska magistrala koja se postupno diže od mosta na Maloj Neretvi prema krškom prostoru uz čiji se rub pruža prema Slivnu Ravnom. Kod naselja Rabe izlazi prema moru spuštajući se samoj obali kod naselja Duboke. Potom prometnica prati obalu sve do uvale Moračne nakon koje napušta prostor Općine Slivno.

U općini Slivno danas nalazimo ostatke gradova i drugih naselja, tvrđave, kule, sakralne objekte i zaštićenu arhitekturu. Svi su oni dio kulturne baštine donjoneretvasnkog kraja. Kultura i turizam u suvremenim uvjetima postali su nerazdvojni, pa bi se svi neretvanski spomenici kulture mogli na specifičan način turistički valorizirati. Usprkos znanstveno utemeljenoj činjenici da općina slivno ima dugu naseobenu tradiciju ni jedan lokalitet nije sustavno arheološki istraživan. Zato su predhistorijski spomenici slabo poznati i još ni jedan takav lokalitet nije registriran kao zaštićeni spomenik

Stećci su najbrojniji i najrasprostranjeniji srednjovjekovni spomenici u cijeloj općini slivno. Južno od Opuzena na uzvisini nalaze se ostaci utvrde Brštanik. Pozornost privlači i Nonkovićeva kula iz 17. stoljeća u Kleku. Nad uvalom i naseljem Klek na strmom uzvišenju nalaze se ruševine Smrdan grada. Okrugla kula na sjevernoj strani grada sačuvala se u visini drugog kata. Uz južni bedem nalazi se crkva sv. Roka i Velike Gospe iz 18. st.S utvrde se pruža pogled na panoramu Kleka i dio arhipelaga.

Ispred ušća Male Neretve smjestio se otočić Osinj na kojem se nalazi crkvica sv. Ivana Krstitelja. Po odlikama rijelazno romaničko-gotičkog stila crkva se može datirati u 14-15 st. Na južnom vapnenačkom obodu neretvanske delte, u danas gotovo napuštenom naselju Slivno Ravno godine 1900 sagrađena je kamena crkva sv. Stjepana. Crkva Gospe od Zdravlja na Vlaci prva je posvećena sakralna građevina u neovisnoj Republici Hrvatskoj.

Primarno značenje za turističku volarizaciju općine Slivno imaju primorska naselja. Uz obalu od sjeverozapada prema jugoistoku smjestila su se sljedeća naselja: Blace. Naselje Blace smješteno je uz samo ušće male Neretve. Uz pretežno domiciono stanovništvo, a zbog lijepog položaja počela je intenzivna izgradnja vikendica. Svi smještajni kapaciteti u mjestu su privatni. Sljedeće mjesto na moru i uz Jadransku magistralu je Komarna, koja je za sada najmanje turističko naselje na slivanjskoj rivijeri s perspektivom da postane značajna turistička destinacija vikendaškog i apartmanskog tipa. Nakon Komarne sljedi prelijepa uvala Duboka s istoimenim nazivom naselja. U ljetnim i zimskim mjesecima pruža usluge smještaja u privatnim apartmanima i sobama prve kategorije. 700 m dalje nalazi se mjesto Repić i Radalj koji su povezani sa jednom prekrasnom mirnom uvalom. U mjestima se također nudi smještaj za goste u privatnim apartmanima. Radalj je s druge strane povezan štenicom s mjestom Klek. Klek je slikovito mjesto koje se mjestilo uz jadransku magistralu na samom kraju općine. Turističko naselje Klek ima malo proširenim sadržajima kao što su tereni za mini golf, teniski tereni, parkovi za djecu i prekrasnom plažom koja se proteže kroz cijelo mjesto. Posljednja uvala u općini slivno Moračna, graniči sa drugom državom. U uvali se nalazi spoj pješčane plaže sa nedirnutom prirodom i maslinicima, što je idealno za odmor.

Turistička zajednica općine Slivno
Duboka 112
20356 Klek
tzoslivno@gmail.com
www.tzo-slivno.neoinfo.hr
Tel/Fax: +385 (0) 20 691047

Vid

Vid

Selo Vid izniklo je na ostacima drevne rimske Narone. Pitomi krajolik upotpunjuje zelena dolina kojom vijuga kristalno čista rječica Norin čija voda napaja dobar dio neretvanske doline te Pelješac, Mljet i Korčulu. Ti Rimljani su zaista znali odabrati. S vrha brežuljka pruža se jedan od najljepših pogleda na dolinu Neretve. Na jugoistoku, na sličnom brežuljku, ugnijezdila se Gabela u kojoj je svojedobno meksički hotelijer Salinas Price vidio Troju. Prema zapadu pogled pada na nedirnutu močvaru obraslu trskom i šašem nad koju se natkrilila Rujnica, a pod njom stoje Kula Norinska, Matijevići, Momići i Podrujnica. Na sjeverozapadu stražari stara utvrda Vratar – vrata u dolinu. Okrenemo li se jugu, vidimo Metković, grad koji je s brežuljka Predolac sišao u dolinu i raširio svoje krake na sve četiri strane svijeta. Geometrijski pravilna cesta spaja ga s Vidom.

U neposrednoj blizini Vida nalaze se posebni ornitološki rezervati Pod Gredom i Prud koji su posljednji ostaci mediteranskog močvarnog područja u ovom dijelu Sredozemlja. Zbog bogate močvarne vegetacije i gnjezdilišta mnogobrojnih ptica, proglašeni su posebnim ornitološkim rezervatima 1965. godine. Područje delte Neretve je 1993. godine uvršteno u međunarodni Ramsarski popis močvara, te je u sklopu Natura 2000 proglašeno Područjem očuvanja važnim za ptice-POP i Područjem očuvanja važnim za vrste i stanišne tipove – POVS

Sv. Vid, jedna od najstarijih crkava u Neretvi, nastala je na mjestu ranokršćanske bazilike iz 5. st. Ranokršćanska bazilika na lokaciji Sv. Vid, jedna je od triju poznatih bazilika kršćanske Narone. Prošetate li užim dijelom mjesta, onim uz desnu obalu Norina koje je uglavnom izgrađeno tijekom 17. stoljeća i koje predstavlja netaknutu urbanu cjelinu pučkoga graditeljstva osebujne draži, pretvorit ćete se u poletna istraživača koji će gotovo na svakom koraku pronalaziti čudesno lijepe akante, volute, krhotine natpisa ispisane preciznim slovima kapitale,ostatke nadgrobnih spomenika, miljokaza, zateći ćete se zapravo u jedinstvenom i prebogatom arheološkom parku čiji vrhunac predstavlja Erešova kula, građevina iz prve polovice 19. stoljeća, sazdana uglavnom od naronskih spolija i zapravo svojevrstan protomuzej.

Uspomenu na slavno ranosrednjovjekovno razdoblje neretvanske povijesti čuva monumentalna skulptura kneza Domagoja i njegovih strijelaca, jedna od najvećih te vrste u Europi. Najopakiji hrvatski knez kako su ga zvali Mlečani, dominira dolinom smješten na vrhu vidonjskog brežuljka. “Domagojevi strijelci”, rad akademskog kipara Stjepana Skoke, na vječnoj straži navrh Glavice uz vidonjsku crkvu Ledene Gospe.

Turistička zajednica grada Metković
Stjepana Radića 1
20350 Metković
info@tzmetkovic.hr
www.tzmetkovic.hr
Tel: +385 (0) 20 681395
Fax: +385 (0) 20 684772