O županiji

Razvedena obala s mnoštvom otoka, ruralne sredine, bogata povijest, parkovi prirode i stoljetni spomenici kulture samo su dio onoga što Dubrovačko-neretvansku županiju čini jednom od najpoželjnijih turističkih destinacija svijeta.

Kao središte županije ali i svjetske pažnje stoji grad Dubrovnik, sa svojim zidinama i kulama, koje su ga činile jednom od najefikasnijih ali i najljepših utvrda za vrijeme Dubrovačke Republike. Jezgra starog dijela grada vrvi muzejimai spomenicima kulture koji zajedno pričaju nevjerojatnu priču ovog, kako ga je George Bernard Shaw nazvao, bisera Jadrana.

Ono što županiju zaista čini raznolikom je njezina obala s otocima čiji krajolik čine nevjerojatne ljepote. Elafiti, koji kriju nebrojene prirodne pejzaže- pješčane plaže, neotkrivene stjenovite uvale, savršeno u okružje uklopljene stoljetne građevine i netaknutu prirodu koja pruža prilike kako za aktivni odmor tako i bijeg u nešto osamljeniji i mirniji. Trinaest otoka čini Elafite. Ipak, najpoznatiji i najatraktivniji su oni najveći – Lopud, Šipan i Koločep. Bez obzira na odabrano, kristalno čisto plavetnilo Jadranskog mora je zagarantirano.

Sljedeća stanica na morskom putu županije je poluotok Pelješac. Kao drugi najveći polutok u Hrvatskoj, objedinjuje sve što Županiju čini posebnom; povijest, tradiciju, zadivljujuću obalu, more i netaknutu prirodu. Količina sunca, kvalitetna zemlja te njega i pažnja, razlog su i tome što je Pelješac kolijevka nekim od najboljih svjetskih vina. Vinske ceste, kao i brojna mjesta za degustaciju mogu se pronaći na skoro svakoj stanici dugih uskih puteva koji povezuju ovaj zeleni polutok nevjerojatnih prirodnih kontradikcija.

Južni dio Pelješca utvrđen je gradom Stonom. Specifičnost ovog malog grada je u zidinama koje se protežu sve do Malog Stona i koje su svojom dužinom od 5 kilometara druge najduže zidine u Europi. Ipak, Ston je poznat i po morskoj poslastici, kamenicama. Stonsko morsko područje izuzetno je prirodno prilagođeno uzgoju ove kulinarske poslastice.

Moreška, Stari grad i dom Marka Pola, maslinici i vinogradi, stjenovite uvale i plaže, luke i lučice ukratko su opis Korčule. Otok s bogatom poviješću, predivnim spomenicima kulture imao je i poseban status za vrijeme Dubrovačke Republike. Mnoštvo kulturnih i zabavnih sadržaja, kao i ponude za aktivni odmor, koje na jednom mjestu nudi, čine ovaj otok idealnim mjestom za odmor i za najizbirljivije.

Otok Mljet mjesto je koje ostavlja bez daha. Borove šume prekrivaju cijelu površinu otoka kao i nacionalni park koji je smješten u zapadnom dijelu otoka. Dva povezana slana jezera, Malo i Veliko, akcentirana su malim pošumljenim otočićem Svete Marije koji je ujedno i dom Benediktinskom samostanuiz 12. stoljeća, dok se pješačke staze protežu uzduž oba jezera i većinom otoka. Ova oaza mjesto je nevjerojatnih prirodnih blagodati koje će umiriti i nanovo oživjeti sva osjetila.

Lastovo – najveći otok u istoimenom arhipelagu kojeg čini 46 otočića i hridi s više od 70 posto zelene površine, čine ga uz Mljet najšumovitijim u Hrvatskoj. 2007. Godine proglašen je Parkom prirode. Lastovo pruža, možda više nego ijedno drugo mjesto u županiji, nevjerojatan pogled u morski svijet obzirom je more oko otoka posebne svijetlo plave boje i nevjerojatne čistoće.

Ipak, imajući u vidu sve blagodati morske obale ono što Dubrovačko – neretvansku županiju čini, ne samo geografski već i kao turističku destinaciju, još interesantnijom jest njezina ruralna sredina.

Konavle, smještene samo 20-tak kilometara od Dubrovnika objedinjuju povijest, tradiciju i nevjerojatne krajolike koje na trenutke neodoljivo podsjećaju na unutrašnjost Hrvatske. Povijest tog kraja najupečatljivije je sadržana u utvrdi Sokol Grada, koja je smještena u mjestu Dunave. Sokol Kula osim uvida u nevjerojatno dugu povijest Konavoskog kraja, nudi i pogled preko gotovo cijelih Konavala koji se produžuje sve do morske obale.

Ruralna gospodarstva nude izvrstan izbor domaćih delicija, autohtonih specijaliteta, radionica i izložbi kao i izbor rustikalnog smještaja u starinskim kućama karakterističnim za taj kraj. Manifestacije i festivali poput Mirisa Božića i različitih edukacija, Cavtatskih maškara s dugom tradicijom, radionica o izradi autohtonih proizvoda kao i spremanja kulinarskih poslastica samo su neki od razloga za posjet Konavlima. Kao uvertiru u Konavle treba spomenuti i Cavtat koji je idealna destinacija za one koji žele izbjeći ljetnu vrevu Dubrovnika. Koncept starog dijela Cavtata iznimno je sličan onom povijesne jezgre grada Dubrovnika, a sa svojim spomenicima kulture, crkvama, mauzolejom i muzejima s jedne strane, te plažama, pješačkim stazama i uvalama s druge objedinjuje sve potrebno za opuštajući odmor na maloj površini.

Dolina Neretve područje je iznimno bogato kulturom, prirodnim bogatstvima, tradicionalnih sportskih i glazbenih događanja. Područje Metkovića, drugog najvećeg grada u županiji, naseljeno je od najstarijih vremena o čemu svjedoče arheološka nalazišta iz antičkog doba. Neretva ponosno nosi titulu mjesta na kojem je otvoren prvi in situ muzej u Hrvatskoj; arheološki muzej Narona.

Sa svojih oko 123 tisuće stanovnika, Dubrovačko – neretvanska županija nije najveća u Hrvatskoj ali je zasigurno jedna od najbogatijih u svojoj prirodnoj raznolikosti. Razdvojena Neumom na dva dijela ali povezana morem i poviješću s ostatkom Hrvatske idealno je utočište za one željne mira i spokoja ali i destinacija nezaboravnih događanja za one željne aktivnijeg provoda. Neovisno o dobu godine, Dubrovnik i županija garantirano će vas ostaviti bez daha.