Vinska karta Dubrovačko-neretvanske županije
Povoljna mediteranska klima i bogata tradicija vinogradarstva zaslužne su što danas u Dubrovačko-neretvanskoj županiji možemo pronaći neka od najboljih vina. Vinska kulturna baština juga Hrvatske broji stoljeća i stoljeća povijesti pa danas svaki turist, osim u fantastičnim okusima autohtonih sorti, ima priliku upoznati se s poviješću i procesom proizvodnje svake od njih. Iako se na vinskoj karti može pronaći mnoštvo kvalitetnih sorti vinove loze, osvrnut ćemo se na one najznačajnije i najprepoznatije, okuse koje niti jedan enofil ne bi trebao propustiti.
SORTE BIJELOG VINA
Malvasija
Prvi spomen ovog cijenjenog vina potječe još iz 1424. godine i vremena Dubrovačke Republike kada se u jednom od zapisa spominje kao ‘malvasija dubrovačka’. Smatra se jednom od najstarijih autohtonih sorti na Mediteranu, a cijenjena je zbog svojeg karakterističnog okusa i jedinstvenih aroma. Većinom se uzgaja u Konavlima, a danas se opisuje kao jedna od sorti koju je posebno voljela dubrovačka vlastela. Malvasiju možemo opisati kao iznimno svestranu – jednako dobro odgovara i mesnim i ribljim jelima, krase je i jakost i svježina, a ovisno o načinu proizvodnje, malvasija može biti suha, polusuha ili slatka, kada je najpogodnija za deserte.
Pošip
Karakterističan za otok Korčulu, pošip se smatra jednom od najvažnijih sorti bijelog vina, ne samo u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, nego u cijeloj Hrvatskoj. Fantastično pristaje uz ukusna morska jela kojima donosi ravnotežu, iznimno je osvježavajuće, a uz njega se najčešće vežu epiteti poput voćno, živahno i profinjeno. Kada su u pitanju voćne note, u pošipu se najviše ističu arome suhe marelice i smokava, dok je kiselost zaslužna za njegovu svježinu i razigranost. Najznačajnija područja njegova uzgoja su Čara i Smokvica, a pošip je danas jedan od vodećih predstavnika dalmatinskih autohtonih sorti bijelog vina.
Grk
Još jedna sorta karakteristična za Korčulu je i Grk, od kojeg se proizvodi i istoimeno vino. Rijetko je, a iznimno traženo, i to zbog njegove jedinstvene lokacije, s obzirom na to da se proizvodi u središnjem polju Lumbarde na Korčuli. Riječ je o suhom vinu za kojeg kažu da dobro pristaje uz plodove mora i bijelo meso, a odlikuju ga voćne i citrusne note, baš kao i visoka kiselost. Osim uz glavna jela, služi se i kao aperitiv, ohlađen na 12 stupnjeva, a stručnjaci ga ističu i kao izvrstan temelj za proizvodnju desertnog vina prošeka.
Rukatac
Kada govorimo o sortama bijelog vina, ne možemo zaobići rukatac, poznat i kao maraština koje je kroz stoljeća postao jedno od najprepoznatljivijih vina hrvatskog juga. Neki je opisuju kao svojevrsnu dalmatinsku inačicu graševine, a krasi ga svijetložuta boja s laganim zelenkastim odsjajem. Baš kao pošip, i rukatac je osvježavajuć, a sjajno će zaokružiti morske zalogaje poput plave ribe ili školjki te salate i razne tjestenine. Iako nije riječ o autohtonoj sorti, jedno je vrijeme bila najraširenija bijela sorta u Dalmaciji, a danas se, osim za izradu klasičnog bijelog vina, koristi i za narančasta vina koja se dobivaju procesom maceracije.
SORTE CRNOG VINA
Plavac mali
Kada se govori o sortama crnog vina Dubrovačko-neretvanske županije, Plavac mali vjerojatno je taj koji mnogim enofilima prvi padne na pamet, a Pelješcu je osigurao svjetsku slavu na vinskoj karti. Riječ je o najpoznatijoj i najzastupljenijoj sorti crnog vina na samom jugu Hrvatske. Posebno se ističu dvije vinske regije; Dingač i Postup, gdje se nalaze neki od najstrmijih vinograda na svijetu, uvijek izloženih suncu jer su smješteni na južnoj strani. Prepoznatljivo je po svojoj upečatljivoj boji koja se uspoređuje s nijansom rubina, a u njegovim se okusima miješaju arome crvenog voća poput višanja i trešanja te začini i trave.
Dingač i Postup
Unutar Plavca malog nalaze se i dvije zasebne sorte koje vrijedi posebno istaknuti; Dingač i Postup. Dobila su ime po lokacijama na kojima se nalaze na poluotoku Pelješcu, područjima sa specifičnim tlom, mikroklimom i načinom uzgoja vinove loze. Zahvaljujući svojoj kvaliteti, snažnim aromama i raskoši okusa, često svoje mjesto nalaze na listama najboljih vina u cijeloj Hrvatskoj. Crna vina ovih sorti ističu se tamnom crvenom bojom, visokim koncentracijama tanina i alkohola te zamamnim aromama. Za Postup kažu da je nešto ‘mekši’ od Dingača, koji se često uspoređuje s najboljim svjetskim crnim vinima.
Tribidrag
Iako nije prepoznatljiva kao Plavac mali, među sortama crnog vina valja izdvajati i tribidrag ili crljenjak, još jednu autohtonu hrvatsku sortu. Iza sebe ima bogatu povijest, a za razliku od Dingača i Postupa, vina od Tribidraga obično imanju umjerene tanine, što ih čini pitkima. Vina nastala od sorte Tribidrag fantastično pristaju uz meso, a u njihovim aromama dominiraju maline, kupine i trešnje, zatim upečatljivi začini poput vanilije i papra, a mogu se pronaći i zanimljive note kože, drveta ili čokolade, koje mu pružaju jedinstvenost.
Vina dubrovačko-neretvanskog kraja diče se kvalitetom i karakteristikama zahvaljujući specifičnom položaju, mediteranskoj klimi, geološkoj strukturi tla, ali i vrijednim rukama koje stoje iza proizvodnje vina. Koliki značaj imaju u tradiciji i turizmu, govore i razne enološke ture koje zainteresiranim posjetiteljima omogućuju degustaciju vina kao način upoznavanja s autentičnim vinskim okusima našeg područja.
- All
- Dubrovnik i okolica
- Korčula
- Neretva
- Pelješac
Degustacija vina i enološke ture kao zabavna aktivnost u predahu od guštanja na plaži
Turistička ponuda uvijek se veže za gastro doživljaje, a njezin važan dio su degustacija vina i razne enološke ture koje svakom zainteresiranom posjetitelju nude isprobavanje vrhunskih vina, ali i upoznavanje s tradicijom, vinogradarskom poviješću, kao i divnim pejzažima u kojima slikoviti vinogradi imaju glavnu ulogu.
Prve asocijacije koje za sebe veže pomisao na ljetni odmor svakako su sunce, more i guštanje na plaži. No, nekad je potreban ‘predah’ i od takvih aktivnosti, a nekad na njega natjera vremenska prognoza koja ne ide na ruku. No, tamni oblaci ili dosadna kiša ne znači da se treba skrivati, već baš suprotno – vrijeme je za jednu malo drugačiju avanturu. Degustacija vina i enološke ture uživaju svoju popularnost, ne samo u špici sezone, nego i u pred i postsezoni. Kroz njih turisti mogu kušati različite sorte vina, saznati više o procesu proizvodnje, posjetiti vinograde i vinske podrume, kao i naučiti više o pozadini pojedinog vina.
Zašto je degustacija vina odlična aktivnost prilikom?
Srž svake enološke ture svakako je degustacija vina, kroz koje svaki enofil ima priliku uživati u aromi, okusu i boji vina, kao i priči o njegovom nastanku. Posebno su atraktivne degustacije vina upotpunjene obilaskom vinograda. Tako svi zainteresirani iz prve ruke svjedoče uzgoju vinove loze te saznaju kakve zanimljivosti i mikroklimi, kvaliteti tla, tehnikama obrade; o čemu u konačnici ovisi i kvaliteta vina. Uz obilaske vinograda, tu su i jednako zanimljivi posjeti vinskim podrumima koji su sjajan primjer u praksi za učenje o raznim fazama proizvodnje vina, fermentaciji, dozrijevanju i buteljiranju. Još jedna stvar zbog čega su enološke ture i degustacija vina popularne je i gastronomsko iskustvo. Dobra kapljica još bolje ‘sjeda’ uz ukusne zalogaje s potpisom lokalne kuhinje, što je i izvrsna prilika za naučiti kako pojedino vino upariti s određenim jelima.
Posjet dubrovačko-neretvanskom kraju ujedno je i odličan povod da se jedan dan (ili nekoliko njih) izdvoji za degustaciju vina i posjet lokalnim vinarijama. Na krajnjem jugu uistinu ih ima mnogo pa u kojem se god smjeru zaputili, lako je naići na fantastične vinske priče i obitelji koje ih već desetljećima fenomenalno pričaju.
U samom Dubrovniku, vinarije nisu previše zastupljene, no ako se želite zadržati ovdje sjajan su izbor razni barovi i vinoteke sa širokom vinskom kartom jer nude mogućnost isprobavanja raznih vina s područja cijele Dubrovačko-neretvanske županije, i to na jednom mjestu. U okolici Dubrovnika nekoliko je vinskih adresa na koje vrijedi obratiti pozornost, posebno u Konavlima. Cijelu listu vinarija u Dubrovniku i okolici možete pogledati ovdje.
Neka od najcjenjenijih hrvatskih vina proizvode se na Korčuli pa se njezine vinarije svakako trebaju pronaći na popisu planirane enološke ture s degustacijom vina. Otok je poznat po autohtonim sortama. Za korčulanska vina vežu se epiteti jedinstvenih i složenih, istovremeno vrlo pitkih i svježih, a u svaki od tih laskavih pridjeva zainteresirani se turisti mogu uvjeriti u nekoj od brojnih otočkih vinarija. Cijeli popis donosimo ovdje.
Enološka priča hrvatskog juga bila bi nezamisliva bez poluotoka Pelješca i njegovih vinarija, jedinstvenog vinskog raja za svakog enofila, osobito ljubitelje kvalitetnog crnog vina. Mnoga od peljeških imena proslavila su se ne samo u Hrvatskoj, nego i cijelom svijetu. Sve pelješke vinske adrese pronađite ovdje i provjerite zašto vina uživaju međunarodna priznanja i svjetsku slavu.
Kada govorimo o dolini Neretve, prvo se spominje njezina bogata gastronomska ponuda – od voćarstva pa do jedinstvenih delicija poput jegulja i žaba. Međutim, ovaj kraj ima i nekoliko značajnih vinarija, gdje će svaki enofil uživati u degustaciji vina. Popis vinarija s područja Neretve nalazi se ovdje.
Kada na jedno mjesto stavimo enološko bogatstvo dubrovačko-neretvanskog kraja, jasno je kako degustacija vina i tura po nekoj od vinarija treba pronaći mjesto u itineraru putovanja među enofilima. U pozadini se nalaze bogata vinogradarska tradicija i kvaliteta, a degustacija vina sjajan je način za upoznavanje lokalne kulture i povijesti, ali i prekrasnih vinograda.
- Pogledaj vinarije
-
- All
- Dubrovnik i okolica
- Korčula
- Neretva
- Pelješac
- Enološke ture
-
Degustacija vina i enološke ture kao zabavna aktivnost u predahu od guštanja na plaži
Turistička ponuda uvijek se veže za gastro doživljaje, a njezin važan dio su degustacija vina i razne enološke ture koje svakom zainteresiranom posjetitelju nude isprobavanje vrhunskih vina, ali i upoznavanje s tradicijom, vinogradarskom poviješću, kao i divnim pejzažima u kojima slikoviti vinogradi imaju glavnu ulogu.
Prve asocijacije koje za sebe veže pomisao na ljetni odmor svakako su sunce, more i guštanje na plaži. No, nekad je potreban ‘predah’ i od takvih aktivnosti, a nekad na njega natjera vremenska prognoza koja ne ide na ruku. No, tamni oblaci ili dosadna kiša ne znači da se treba skrivati, već baš suprotno – vrijeme je za jednu malo drugačiju avanturu. Degustacija vina i enološke ture uživaju svoju popularnost, ne samo u špici sezone, nego i u pred i postsezoni. Kroz njih turisti mogu kušati različite sorte vina, saznati više o procesu proizvodnje, posjetiti vinograde i vinske podrume, kao i naučiti više o pozadini pojedinog vina.
Zašto je degustacija vina odlična aktivnost prilikom?
Srž svake enološke ture svakako je degustacija vina, kroz koje svaki enofil ima priliku uživati u aromi, okusu i boji vina, kao i priči o njegovom nastanku. Posebno su atraktivne degustacije vina upotpunjene obilaskom vinograda. Tako svi zainteresirani iz prve ruke svjedoče uzgoju vinove loze te saznaju kakve zanimljivosti i mikroklimi, kvaliteti tla, tehnikama obrade; o čemu u konačnici ovisi i kvaliteta vina. Uz obilaske vinograda, tu su i jednako zanimljivi posjeti vinskim podrumima koji su sjajan primjer u praksi za učenje o raznim fazama proizvodnje vina, fermentaciji, dozrijevanju i buteljiranju. Još jedna stvar zbog čega su enološke ture i degustacija vina popularne je i gastronomsko iskustvo. Dobra kapljica još bolje ‘sjeda’ uz ukusne zalogaje s potpisom lokalne kuhinje, što je i izvrsna prilika za naučiti kako pojedino vino upariti s određenim jelima.
Posjet dubrovačko-neretvanskom kraju ujedno je i odličan povod da se jedan dan (ili nekoliko njih) izdvoji za degustaciju vina i posjet lokalnim vinarijama. Na krajnjem jugu uistinu ih ima mnogo pa u kojem se god smjeru zaputili, lako je naići na fantastične vinske priče i obitelji koje ih već desetljećima fenomenalno pričaju.
U samom Dubrovniku, vinarije nisu previše zastupljene, no ako se želite zadržati ovdje sjajan su izbor razni barovi i vinoteke sa širokom vinskom kartom jer nude mogućnost isprobavanja raznih vina s područja cijele Dubrovačko-neretvanske županije, i to na jednom mjestu. U okolici Dubrovnika nekoliko je vinskih adresa na koje vrijedi obratiti pozornost, posebno u Konavlima. Cijelu listu vinarija u Dubrovniku i okolici možete pogledati ovdje.
Neka od najcjenjenijih hrvatskih vina proizvode se na Korčuli pa se njezine vinarije svakako trebaju pronaći na popisu planirane enološke ture s degustacijom vina. Otok je poznat po autohtonim sortama. Za korčulanska vina vežu se epiteti jedinstvenih i složenih, istovremeno vrlo pitkih i svježih, a u svaki od tih laskavih pridjeva zainteresirani se turisti mogu uvjeriti u nekoj od brojnih otočkih vinarija. Cijeli popis donosimo ovdje.
Enološka priča hrvatskog juga bila bi nezamisliva bez poluotoka Pelješca i njegovih vinarija, jedinstvenog vinskog raja za svakog enofila, osobito ljubitelje kvalitetnog crnog vina. Mnoga od peljeških imena proslavila su se ne samo u Hrvatskoj, nego i cijelom svijetu. Sve pelješke vinske adrese pronađite ovdje i provjerite zašto vina uživaju međunarodna priznanja i svjetsku slavu.
Kada govorimo o dolini Neretve, prvo se spominje njezina bogata gastronomska ponuda – od voćarstva pa do jedinstvenih delicija poput jegulja i žaba. Međutim, ovaj kraj ima i nekoliko značajnih vinarija, gdje će svaki enofil uživati u degustaciji vina. Popis vinarija s područja Neretve nalazi se ovdje.
Kada na jedno mjesto stavimo enološko bogatstvo dubrovačko-neretvanskog kraja, jasno je kako degustacija vina i tura po nekoj od vinarija treba pronaći mjesto u itineraru putovanja među enofilima. U pozadini se nalaze bogata vinogradarska tradicija i kvaliteta, a degustacija vina sjajan je način za upoznavanje lokalne kulture i povijesti, ali i prekrasnih vinograda.