Mljet

Mljet je naš prvi veliki otok na koji nailazimo ploveći hrvatskim morem od jugoistoka prema sjeverozapadu. U povijesno doba na cijelom su otoku živjeli Iliri; doticali ga i na njemu se zadržavali radi vode i nevremena, Grci na putu prema Lumbardi (Korčuli) i svojim drugim jadranskim naseobinama; te Rimljani koji su nam ostavili arheološke ostatke od kojih je najznačajnija palača u luci Polače i nazive za otočke visove, brda i grebene kao nepobitan dokaz o njihovu življenju na tom otoku.

Mljet je naš najzeleniji otok bujne mediteranske vegetacije, bistrog i čistog mora, pitomih pjeskovitih obala, bogatog podmorskog živog svijeta. To je otok nadaleko poznat po južnim sortama bijelog i crnog vina, posebne arome i snage koju mu daruje sunce i mljetsko tlo. Znan je po kozjem siru, medu koji se u prošlosti nudio na carskim dvorima, a najviše po susretljivosti i otvorenosti kojim otočani dočekuju posjetitelje svojeg otoka.

Otok Mljet ima svakodnevnu katamaransku vezu s Dubrovnikom, a ljeti i s Korculom i Lastovom. Tijekom cijele godine prometuje trajekt na liniji Prapratno-Sobra. U sezoni otok je povezan trajektom i s Dubrovnikom, Korculom, Hvarom, Splitom i Rijekom.

Tijekom ljetnih mjeseci područje Nacionalnog parka (luke Plače i Pomenu) dotiču brojni turističko- izletnički brodovi iz Dubrovnika, Korčule, Makarske i poluotoka Pelješca.

Povijest

Otok se u dokumentima susreće pod imenima: de Melita, de Meleta, na Mlete, de la Melida, de Melta, de Malta, di Meleda, Melitensis, Melitae sva jednako lijepa i melodiozna, kao i on sam. Riječ Melita – Melite u grčkom jeziku ima isto značenje kao i latinska riječ za med – mell, mellis. i ima smilsla da njegovo ime nastaje od riječi med, jer su u prošlosti u njegovim šumama živjeli brojni pčelinji rojevi.Svoja sća pravili su u udubinama stoljetnih stabala i stijena.

Tko jednom upozna taj povijesni otok čudesne ljepote izvorne prirode postaje njegovim zaljubljenikom i rado mu se ponovo vraća. Prošlost otoka pamti Odiseja i njegovu nimfu Kalipso, apostola Pavla, pjesnika Opijana, rimskog cara Augusta, germanskog vojskovođu Odoakra i njegova “comes domesticorum” Pieriusa, drevne Ilire, hrvatsko-slavensko naseljavanje otoka i njihove borbe s romanskom vojskom, dubrovačke plemiće koji su kao opati sv. Marije i kasnije kao mljetski knezovi upravljali otokom, propast Dubrovačke Republike, dolazak Napoleonove vojske i engleskog ratnog brodovlja, stogodišnju austrijsku vladavinu, prvu talijansku okupaciju otoka, vladavinu nenarodnih režima Kraljevine Jugoslavije, drugu okupaciju i anektiranje otoka Mussolinijevoj Italiji od 1941. do 1943. godine, antifašistički pokret i oslobađanje otoka 1944. godine, te polustoljetni komunistički režim.

Od 1990. g. Mljet je zajedno sa ostalim našim hrvatskom otocima nedjeljivi dio slobodne i nezavisne Republike Hrvatske, što je bila stoljetna težnja i san brojnih generacija Mljećana.

Saznajte više u brošuri (pdf).


Babino Polje

Babino polje (398 stanovnika) jedno je od najstarijih naselja na otoku Mljet. Selo se nalazi podno brda Velikog i Malog grada i čine ga tri zaseoka: Zadublje, Sršenovići i Zabriježe. Dugo je oko 4 km. Ispod sela je prostrano i plodno Babino polje po kojemu je selo i dobilo ime.

To je središnje i još uvijek najviše otočno mjesto u kojemu je za vrijeme Dubrovačke republike stanovao mljetski knez i zasjedala otočna univerzija. Tijekom XI. stoljeća grade prvu crkvu koju su posvetili svetom Pankraciju, prvom zaštitniku otoka.

U selu je sjedište općine Mljet, a tu je i osmogodišnja škola, osnovana još 1867. godine, pošta, zdravstvena stanica s ambulantom, Župni ured sv. Vlaha, Kulturno-umjetničko društvo “Natko Nodilo”, Dom kulture “Zabriježe” itd. Naselje ima nekoliko prodavaonica i kavanu.

Turistička zajednica općine Mljet
Zabriježje 2,
20225 Babino Polje
info@mljet.hr
www.mljet.hr
Tel/Fax: +385 (0) 20 7807992

Goveđari

Goveđari (179 stanovnika), selo je nastalo potkraj 18. stoljeća. O tome postoji dokument. Dana 8. IV. 1793. redovnici mljetskog samostana sv. Marije, Benedikt Gleđ, Bernard Sivrić, Placid Guska i Luiđi Garmoljez, uz pristanak samostanskih zastupnika, prokuratora, Nikole Nikolova Pucića i Đona Antunova Restića sklopili su ugovor s Vickom Bastom iz Babina Polja i braćom Nikolom i Petrom Milićem o njihovu naseljavanju ponad polja Pomjente, čime su postali prvi stanovnici sela Goveđari.

Selo je cestom povezano s Pomenom, Polačama i Velikim jezerom. U blizini j sela crkva sv. Nikole, sagrađena početkom 20. stoljeća zajedno sa Župnim uredom. Rimokatolička župa Goveđari ustanovljena je 1897. godine, a obuhvaća naselja: Goveđari, Polače, Babine Kuće, Njivice, Soline i Pomenu.

Turistička zajednica općine Mljet
Zabriježje 2,
20225 Babino Polje
info@mljet.hr
www.mljet.hr
Tel/Fax: +385 (0) 20 7807992

Maranovići

Maranovići (60 stanovnika). Staro naselje poznato po prostranim maslinicima. Župna crkva sv. Antuna sagrađena je na mjestu stare gotičke crkve sv. Antuna koja se spominje uz bratovštinu u Marinovićima početkom XVII. stoljeća.

Današnja crkva sv. Antuna nastala je tijekom prve polovice XIX. stoljeća. U njoj se čuva ljepi kalež (117×115 mm) od pozlaćena srebra. Kalež ima izrazito gotičke oblike i datira se u drugu polovicu XV. st. Vjerojatno potječe iz stare crkve Marije od Brda koja se nalazi iznad sela i smatra se građevinom iz XIV.-XV. stoljeća, jer je na njoj vidljiv prijelazno romantičko-gotički stil. Oltar je bio posvećen 1494. godine. Rimokatolička župa u Maranovićima ustanovljena je 1769. godine.

Turistička zajednica općine Mljet
Zabriježje 2,
20225 Babino Polje
info@mljet.hr
www.mljet.hr
Tel/Fax: +385 (0) 20 7807992

Okuklje

Okuklje (16 stanovnika) ima dobro zaštićenu luku i omiljeno je sidrište brojnih nautičara. Na brijegu iznad luke nalazi se crkva sv. Nikole sagrađena početkom XVI. stoljeća. Obnovljena je 1990. godine, a uz nju se nalazio samostan sv. Dominika. Tijekom XVII. stoljeća gusari i hajduci više su puta opljačkali i popalili Okuklje. Kobne 1693. godine pri upadu u selo sve pljačkaju i pale. Selo je opustjelo jer su žitelji pobjegli u Korita i Maranoviće. Okuklje je inače najstarije hrvatsko otočno mjesto na obali. Osnovali su ga stanovnici Vrhmljeća tijekom druge polovice XV. stoljeća. Bilo je to mjesto ribara i pomoraca. Danas selo opet živi kao vječni simbol ljudske neuništivosti. Luka Okuklje spada u najzaštićenije mljetske uvale. Talijani je nazivaju Porto Cammera. Tu ima nekoliko ribljih restorana i kuća za odmor.

Turistička zajednica općine Mljet
Zabriježje 2,
20225 Babino Polje
info@mljet.hr
www.mljet.hr
Tel/Fax: +385 (0) 20 7807992

Polače

Naselje Polače (123 stanovnika) smjestilo se uz antičku polaču po kojoj je i dobilo ime. Polače su najveća i najsigurnija mljetska luka okružena otočićima: Tajnikom, Moračnikom, Ovratom i Kobravom. Luka ima bogatu i dugu povijest. Zbog njetinih odličnih maritimnih svojstava i ostataka antičkih graditeljstva, posjećuju je brojne jahte, jedrenjaci i druga plovila.

U mjestu ima nekoliko vila za privatni smještaj, kao i kafića i restorana, npr. “Stella maris”, “Ogigija” i drugi. Tu je i pekara i trgovina prehrambenim proizvodima. U novijoj povijesti (oko 1830. godine) luku naseljavaju obitelji-Đura Dabelića i Stjepana Nodila.

Turistička zajednica općine Mljet
Zabriježje 2,
20225 Babino Polje
info@mljet.hr
www.mljet.hr
Tel/Fax: +385 (0) 20 7807992

Pomena

Pomena (50 stanovnka), nekoć ribarsko naselje Goveđara, a danas središte ugostiteljsko-turističke privrede cijelog otoka. Hotel “Odisej” s brojnim športsko-rekreacijskim sadržajima daje novi impuls turističkom razvitku cijelog otok. Gusta borova šuma, blizina Malog i Velikog jezera i otočići Crna Seka,Galicija i Pomeštak daju tom mjestu pitomi mediteranski ugođaj. Posjetiteljima su ovdje dostupni ugostiteljski sadržaji u kućnoj radinosti.

Turistička zajednica općine Mljet
Zabriježje 2,
20225 Babino Polje
info@mljet.hr
www.mljet.hr
Tel/Fax: +385 (0) 20 7807992

Prožura (78 stanovnika). Staro srednjovjekovno naselje nastalo oko crkve sv. Trojice i samostana. Nosi obilježja dubrovačkih gotičkih kapela druge polovice XV. stoljeća. Vjerojetno su je sagradili lokrumski benediktici kada su 1477. godine došli do posjeda u Prožuri. U crkvi sv. Trojice se nalazi najznačajnija i najljepša umjetnina na Mljetu: romaničko brončano raspelo. Iznad Prožure se nalazi crkvica sv. Martina s malim trijemom iz XIV. stoljeća. Iz nešto je mlađeg vremena crkvica sv. Roka s polukružnom apsidom.

Nad selom dominira četverouglasta kula koja svjedoči o napadima gusara u XVII. st. u skrovita i visoka mljetska sela. U Prožuri je rođen Pavao Gracić,Mljećanin, biskup Stona od 1635. do 1652. godine.

Turistička zajednica općine Mljet
Zabriježje 2,
20225 Babino Polje
info@mljet.hr
www.mljet.hr
Tel/Fax: +385 (0) 20 7807992

Saplunara

Saplunara je mjestašce sa 32 stanovnika. Zbog divnog krajolika Saplunara, Blaca i Pinjevca proglašen je Rezervatom prirodnih rijetkosti. Pinije koje ovdje samoniklo rastu među najljepšima su svoje vrste, a sitni pjesak uvala s grebenima podsjeća na one predjele palneta Zemlje kaja se s pravom ubrajaju u bisere i dragulje ovog svijeta. Tu zreba doći uživati i odmarati se od buke, vreve i otrovnih plinova europskih gradova.

Ime joj potječe os latinske riječi sabulum, što znači pijesak. Zaljev Saplunare upravljen je prema otvorenom moru jugozapada, dugačak je oko 1 km, a u središnjem, najužem dijelu širok je 350 metara.

Pješćane plaže dijele se na Veliku i Malu Sapunaru. Saplunaru su kao naselje osnovali stanovnici Korita nakon II. svjetskog rata. Tu danas ima dvadesetak ljepih kuća u kojima ljetuju brojni turisti. Najveća je vila Bašica sa 20 soba, restoranom i drugim turističko-rekreacijskim sadržajima. Saplunara je otočnom cestom povezana preko Korita i Maranovića s Babinim Poljem i Pomenom.

Turistička zajednica općine Mljet
Zabriježje 2,
20225 Babino Polje
info@mljet.hr
www.mljet.hr
Tel/Fax: +385 (0) 20 7807992

Sobra

Sobra (68 stanovnika). Stara ribarska luka Babinopoljaca. Oni su je počeli naseljavati između dva svjetska rata. To je pomorsko-prometno sjedište cijelog otoka. U Sobru svakodnevno stiže brod-trajekt iz Dubrovnika, te dva do tri puta tjedno brodovi brze pruge iz rijeke i Splita prema Dubroniku. Odavde autobusi putnike i turiste voze po svojim otočnim naseljima, kao i u hotel “Odisej” u Pomenu. U Sobri je Lučka ispostava, trgovina i nekoliko restorana i pizzeria, a ima i privatnih pansiona u novoizgrađenim vilama. Naselje ima svoj vodovod koji se opskrbljuje vodom iz izvora u susjednoj Blatini.

Turistička zajednica općine Mljet
Zabriježje 2,
20225 Babino Polje
info@mljet.hr
www.mljet.hr
Tel/Fax: +385 (0) 20 7807992

Babino Polje

Babino Polje

Babino polje (398 stanovnika) jedno je od najstarijih naselja na otoku Mljet. Selo se nalazi podno brda Velikog i Malog grada i čine ga tri zaseoka: Zadublje, Sršenovići i Zabriježe. Dugo je oko 4 km. Ispod sela je prostrano i plodno Babino polje po kojemu je selo i dobilo ime.

To je središnje i još uvijek najviše otočno mjesto u kojemu je za vrijeme Dubrovačke republike stanovao mljetski knez i zasjedala otočna univerzija. Tijekom XI. stoljeća grade prvu crkvu koju su posvetili svetom Pankraciju, prvom zaštitniku otoka.

U selu je sjedište općine Mljet, a tu je i osmogodišnja škola, osnovana još 1867. godine, pošta, zdravstvena stanica s ambulantom, Župni ured sv. Vlaha, Kulturno-umjetničko društvo “Natko Nodilo”, Dom kulture “Zabriježe” itd. Naselje ima nekoliko prodavaonica i kavanu.

Turistička zajednica općine Mljet
Zabriježje 2,
20225 Babino Polje
info@mljet.hr
www.mljet.hr
Tel/Fax: +385 (0) 20 7807992

Goveđari

Goveđari

Goveđari (179 stanovnika), selo je nastalo potkraj 18. stoljeća. O tome postoji dokument. Dana 8. IV. 1793. redovnici mljetskog samostana sv. Marije, Benedikt Gleđ, Bernard Sivrić, Placid Guska i Luiđi Garmoljez, uz pristanak samostanskih zastupnika, prokuratora, Nikole Nikolova Pucića i Đona Antunova Restića sklopili su ugovor s Vickom Bastom iz Babina Polja i braćom Nikolom i Petrom Milićem o njihovu naseljavanju ponad polja Pomjente, čime su postali prvi stanovnici sela Goveđari.

Selo je cestom povezano s Pomenom, Polačama i Velikim jezerom. U blizini j sela crkva sv. Nikole, sagrađena početkom 20. stoljeća zajedno sa Župnim uredom. Rimokatolička župa Goveđari ustanovljena je 1897. godine, a obuhvaća naselja: Goveđari, Polače, Babine Kuće, Njivice, Soline i Pomenu.

Turistička zajednica općine Mljet
Zabriježje 2,
20225 Babino Polje
info@mljet.hr
www.mljet.hr
Tel/Fax: +385 (0) 20 7807992

Maranovići

Maranovići

Maranovići (60 stanovnika). Staro naselje poznato po prostranim maslinicima. Župna crkva sv. Antuna sagrađena je na mjestu stare gotičke crkve sv. Antuna koja se spominje uz bratovštinu u Marinovićima početkom XVII. stoljeća.

Današnja crkva sv. Antuna nastala je tijekom prve polovice XIX. stoljeća. U njoj se čuva ljepi kalež (117×115 mm) od pozlaćena srebra. Kalež ima izrazito gotičke oblike i datira se u drugu polovicu XV. st. Vjerojatno potječe iz stare crkve Marije od Brda koja se nalazi iznad sela i smatra se građevinom iz XIV.-XV. stoljeća, jer je na njoj vidljiv prijelazno romantičko-gotički stil. Oltar je bio posvećen 1494. godine. Rimokatolička župa u Maranovićima ustanovljena je 1769. godine.

Turistička zajednica općine Mljet
Zabriježje 2,
20225 Babino Polje
info@mljet.hr
www.mljet.hr
Tel/Fax: +385 (0) 20 7807992

Okuklje

Okuklje

Okuklje (16 stanovnika) ima dobro zaštićenu luku i omiljeno je sidrište brojnih nautičara. Na brijegu iznad luke nalazi se crkva sv. Nikole sagrađena početkom XVI. stoljeća. Obnovljena je 1990. godine, a uz nju se nalazio samostan sv. Dominika. Tijekom XVII. stoljeća gusari i hajduci više su puta opljačkali i popalili Okuklje. Kobne 1693. godine pri upadu u selo sve pljačkaju i pale. Selo je opustjelo jer su žitelji pobjegli u Korita i Maranoviće. Okuklje je inače najstarije hrvatsko otočno mjesto na obali. Osnovali su ga stanovnici Vrhmljeća tijekom druge polovice XV. stoljeća. Bilo je to mjesto ribara i pomoraca. Danas selo opet živi kao vječni simbol ljudske neuništivosti. Luka Okuklje spada u najzaštićenije mljetske uvale. Talijani je nazivaju Porto Cammera. Tu ima nekoliko ribljih restorana i kuća za odmor.

Turistička zajednica općine Mljet
Zabriježje 2,
20225 Babino Polje
info@mljet.hr
www.mljet.hr
Tel/Fax: +385 (0) 20 7807992

Polače

Polače

Naselje Polače (123 stanovnika) smjestilo se uz antičku polaču po kojoj je i dobilo ime. Polače su najveća i najsigurnija mljetska luka okružena otočićima: Tajnikom, Moračnikom, Ovratom i Kobravom. Luka ima bogatu i dugu povijest. Zbog njetinih odličnih maritimnih svojstava i ostataka antičkih graditeljstva, posjećuju je brojne jahte, jedrenjaci i druga plovila.

U mjestu ima nekoliko vila za privatni smještaj, kao i kafića i restorana, npr. “Stella maris”, “Ogigija” i drugi. Tu je i pekara i trgovina prehrambenim proizvodima. U novijoj povijesti (oko 1830. godine) luku naseljavaju obitelji-Đura Dabelića i Stjepana Nodila.

Turistička zajednica općine Mljet
Zabriježje 2,
20225 Babino Polje
info@mljet.hr
www.mljet.hr
Tel/Fax: +385 (0) 20 7807992

Pomena

Pomena

Pomena (50 stanovnka), nekoć ribarsko naselje Goveđara, a danas središte ugostiteljsko-turističke privrede cijelog otoka. Hotel “Odisej” s brojnim športsko-rekreacijskim sadržajima daje novi impuls turističkom razvitku cijelog otok. Gusta borova šuma, blizina Malog i Velikog jezera i otočići Crna Seka,Galicija i Pomeštak daju tom mjestu pitomi mediteranski ugođaj. Posjetiteljima su ovdje dostupni ugostiteljski sadržaji u kućnoj radinosti.

Turistička zajednica općine Mljet
Zabriježje 2,
20225 Babino Polje
info@mljet.hr
www.mljet.hr
Tel/Fax: +385 (0) 20 7807992

Prožura

Prožura (78 stanovnika). Staro srednjovjekovno naselje nastalo oko crkve sv. Trojice i samostana. Nosi obilježja dubrovačkih gotičkih kapela druge polovice XV. stoljeća. Vjerojetno su je sagradili lokrumski benediktici kada su 1477. godine došli do posjeda u Prožuri. U crkvi sv. Trojice se nalazi najznačajnija i najljepša umjetnina na Mljetu: romaničko brončano raspelo. Iznad Prožure se nalazi crkvica sv. Martina s malim trijemom iz XIV. stoljeća. Iz nešto je mlađeg vremena crkvica sv. Roka s polukružnom apsidom.

Nad selom dominira četverouglasta kula koja svjedoči o napadima gusara u XVII. st. u skrovita i visoka mljetska sela. U Prožuri je rođen Pavao Gracić,Mljećanin, biskup Stona od 1635. do 1652. godine.

Turistička zajednica općine Mljet
Zabriježje 2,
20225 Babino Polje
info@mljet.hr
www.mljet.hr
Tel/Fax: +385 (0) 20 7807992

Saplunara

Saplunara

Saplunara je mjestašce sa 32 stanovnika. Zbog divnog krajolika Saplunara, Blaca i Pinjevca proglašen je Rezervatom prirodnih rijetkosti. Pinije koje ovdje samoniklo rastu među najljepšima su svoje vrste, a sitni pjesak uvala s grebenima podsjeća na one predjele palneta Zemlje kaja se s pravom ubrajaju u bisere i dragulje ovog svijeta. Tu zreba doći uživati i odmarati se od buke, vreve i otrovnih plinova europskih gradova.

Ime joj potječe os latinske riječi sabulum, što znači pijesak. Zaljev Saplunare upravljen je prema otvorenom moru jugozapada, dugačak je oko 1 km, a u središnjem, najužem dijelu širok je 350 metara.

Pješćane plaže dijele se na Veliku i Malu Sapunaru. Saplunaru su kao naselje osnovali stanovnici Korita nakon II. svjetskog rata. Tu danas ima dvadesetak ljepih kuća u kojima ljetuju brojni turisti. Najveća je vila Bašica sa 20 soba, restoranom i drugim turističko-rekreacijskim sadržajima. Saplunara je otočnom cestom povezana preko Korita i Maranovića s Babinim Poljem i Pomenom.

Turistička zajednica općine Mljet
Zabriježje 2,
20225 Babino Polje
info@mljet.hr
www.mljet.hr
Tel/Fax: +385 (0) 20 7807992

Sobra

Sobra

Sobra (68 stanovnika). Stara ribarska luka Babinopoljaca. Oni su je počeli naseljavati između dva svjetska rata. To je pomorsko-prometno sjedište cijelog otoka. U Sobru svakodnevno stiže brod-trajekt iz Dubrovnika, te dva do tri puta tjedno brodovi brze pruge iz rijeke i Splita prema Dubroniku. Odavde autobusi putnike i turiste voze po svojim otočnim naseljima, kao i u hotel “Odisej” u Pomenu. U Sobri je Lučka ispostava, trgovina i nekoliko restorana i pizzeria, a ima i privatnih pansiona u novoizgrađenim vilama. Naselje ima svoj vodovod koji se opskrbljuje vodom iz izvora u susjednoj Blatini.

Turistička zajednica općine Mljet
Zabriježje 2,
20225 Babino Polje
info@mljet.hr
www.mljet.hr
Tel/Fax: +385 (0) 20 7807992