Dubrovačka zelena menestra

Razlikuju se tri vrste zelene menestre. Gradska ova koja je objašnjena, zatim župska i primorska zelena menestra. – dalmatinski pršut 0,80 kg – suho ovčje meso (kaštradina) 0,60 kg – slanina (domaća-suha) 0,50 kg – kobasice (domaće) 0,60 kg – kupus (zeleni-raštanj) 0,80 kg – kelj (verza) 0,50 kg – kupus (bijeli – glavati) 0,65 kg – krumpir 0,75 kg …

Neretvanski brodet

Sastojci za 4 osobe: 1 kg jegulja 18 komada žaba 0,5 kg crvenog luka koncentrat rajčice lovor, sol, papar, ulje, ocat, 2 ljute paprike U neretvanskoj kotlači ili teći s debljim dnom treba kuhati 3 velike žlice miješanog ili maslinovog ulja 0,5 kg sitno kosanog luka, 3 lovorovog lista i više ljutih neretvanskih paprika. Sve dobro ispirjati a zatim dodati …

Šporki Makaruli

Probajte tipično dubrovačko jelo zimskih dana i velikih festa, šporke makarule, jelo od tjestenine s umakom od mesa, koje su dubrovački gospari pripremali o sv. Vlahu. Naziv «šporki makaruli» došao je zbog načina posluživanja ovog jela, naime, kad bi se pojeo umak s komadima mesa, posljednje goste zapala bi samo tjestenina «makaruli» preliveni umakom ili «šporkani». Šporki makaruli su jelo …

Zelena menestra, konavoski specijalitet

Za pripremu ovog bogatog jela potrebno je imati dobar komad pršuta, komad domaće pancete, dimljenu svinjsku glavu i komad dimljene suhe janjetine. Operite meso i stavite kuhati u veliki lonac. Dodajte malo masti. Ovo jelo dobiva daleko bolji okus ako se pripravlja na otvorenoj vatri. Izvadite meso kad se skuha, iscijedite juhu te ga vratite nazad u lonac. Stavite kuhati …