Zapretana Krtola

Operite tucet neoguljenih krumpira iste veličine te koji nisu prskani kemikalijama protiv klijanja. Krumpir staviti u topli pepeo te ispod žara na pečenje otprilike pola sata. Izvadite, skinite pepeo i ogulite ih dok je krumpir još vruć. Oguljeni krumpir gnječite sa vilicom te dodajte nasjeckani češnjak i maslinovo ulje. Ovo jelo ide izvrsno sa nekim vrstama mesa, te najbolje sa …

Slanutak

Očišćeni suhi slanutak držati u umjereno toploj slanoj vodi od 5 do 6 sati prije kuhanja. Operite slanutak te ga stavite u hladnu vodu dok ne provrije. Pustite da krčka na umjerenoj vatri nekoliko sati, sve dok ne omekša. Dodajte narezanu mrkvu i krumpire, maslinovo ulje i sol. U drugu tavu ispržite na masti malo češnjaka i peršina te dodajte …

Arancini

Dubrovačke gospođe u vrijeme zrenja grožđa i dunja pripremale su slatke delicije, koje su se čuvale u kredencama i služile na trpezama o Sv. Nikoli, Sv. Luciji, Božiću i Novoj godini, pa sve tamo do Fešte svetoga Vlaha. Kontonjata i mantala, crvena i smeđa služile su se uz čašicu likera od ruža (rozolina), uz bićerin rakije nudila se suha smokva, …